Η γερουσία της Νιγηρίας ψήφισε μέσω ενός νόμου ποινικοποίησης των γάμων των gay, ποινές φυλάκισης μέχρι 14 χρόνια για τα ζευγάρια που θα αποπειραθούν να συνάψουν κάποια ανεπίσημη ένωση και 10 χρόνια για τους μάρτυρες.
Ο νόμος ήδη τιμωρεί τις ομοφυλοφιλικές πράξεις με 14 χρόνια φυλάκιση, ή, σε περιοχές που ισχύει το δίκαιο της Σαρία, με θάνατο δια λιθοβολισμού.
Ο νόμος πρέπει να ψηφιστεί από τον οίκο των αντιπροσώπων και να πάρει την υπογραφή του προέδρου, Goodluck Johnson.
Η 'ΑΡ' κατέγραψε το γερουσιαστή Baba Dati να λέει κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις τιμωρίες των gay: "Τέτοια στοιχεία της κοινωνίας, πρέπει να σκοτώνονται".
Η Yemisi Ilesanmi είναι η συντονίστρια των Νιγηριανών LGBTI στη διασπορά, ενάντια στους νόμους για τα άτομα που έχουν σχέση με το ίδιο φύλο, η οποία είχε φιληθεί στο στόμα με γυναίκα έξω από τη Νιγηριανή πρεσβεία αυτόν το μήνα για να διαμαρτυρηθεί κατά του νομοσχεδίου.
Είπε πως η απόφαση της ποινικοποίησης του γάμου των gay είναι "απεχθής και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα".
Πρόσθεσε: "Είναι ντροπιαστικό το γεγονός ότι πολλοί Νιγηριανοί γερουσιαστές είναι τόσο μύωπες που συνέκριναν την ομοφυλοφιλία με την παιδοφιλία, κατά την ψήφιση του νόμου.
Η πράξη της περαιτέρω ποινικοποίησης μιας καταπιεσμένης μειονότητας εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού της, είναι πράγματι μια εξοργιστική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Νιγηρία πέφτει γρήγορα στο δεσποτισμό". 
Ο Peter Tatchell, διευθυντής της οργάνωσης υποστήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων 'Οργάνωση Peter Tatchell', δήλωσε: "Οι Νιγηριανοί συνάδελφοί μας ακόμα ελπίζουν πως μπορούν να νικήσουν το νομοσχέδιο, στο επόμενο επίπεδο. Τους ευχόμαστε καλή τύχη και είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους για την ισότητα των LGBTI.
Το νομοσχέδιο παραβιάζει το άρθρο 42 του συντάγματος της Νιγηρίας που αφορά την ισότητα και τη μη διάκριση και τα άρθρα 2 και 3 της αφρικανικής χάρτας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την οποία η Νιγηρία έχει υπογράψει και έχει δεσμευτεί να τηρεί.  
Υπάρχει καλή πιθανότητα για νομική βάση κατά του νομοσχεδίου αυτού και για τη μακρόχρονη ποινικοποίηση των σχέσεων του ίδιου φύλου στην Νιγηρία, η οποία χρονολογείται από την περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατίας.  
Ο νόμος της Νιγηρίας κατά της ομοφυλοφιλίας δεν είναι αυθεντικά εθνικός και δεν έχει ρίζες στη Νιγηριανή νομολογία. Επιβλήθηκε από τη διοίκηση της βρετανικής αποικιοκρατίας κατά το 19ο αιώνα. Παρόλο που η Νιγηρία είναι πλέον ανεξάρτητο κράτος, ο νόμος από τη βρετανική αποικιοκρατία ποτέ δεν ανακλήθηκε".
Αυτή η πράξη έρχεται μετά από άλλες δύο απόπειρες των Νιγηριανών νομοθετών να ενισχύσουν τους νόμους κατά των gay, το 2006 και το 2009. Τα σχέδια σιωπηρά αποσύρθηκαν μετά τη διεθνή κατακραυγή. 
Η Νιγηρία έχει πληθυσμό 150 εκατομμυρίων, κυρίως χωρισμένων σε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους.
Μια έρευνα το 2007 του 'Pew Global Attitudes Project', βρήκε ότι οι Νιγηριανοί πολίτες πίστευαν πως η ομοφυλοφιλία "πρέπει να απορριφθεί από την κοινωνία".