Προτάσεις προς την Αγγλικανική Εκκλησία για γάμο στην εκκλησία ή θρησκευτικό γάμο ομοφυλόφιλων ζευγαριών αναμένεται συντάξουν τις επόμενες ημέρες τα συναρμόδια υπουργεία στη Βρετανία και την Ουαλία.
Σήμερα, ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου δεν είναι νόμιμος στην Βρετανία, αλλά το ζευγάρι κατοχυρώνεται συνταγματικά και αποκτά δικαιώματα με το σύμφωνο κοινής συμβίωσης.
Η πρώτη πρόταση που διατυπώθηκε από την υπουργό Ισότητας της Βρετανίας Lynne Featherstone, είναι να πραγματοποιούνται τελετές υπογραφής συμφώνου κοινής συμβίωσης, όχι μόνο σε κυβερνητικά κτήρια, αλλά και εκκλησίες, μιας και οι ιερείς είναι δημόσιοι λειτουργοί.
Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις για το νέο «σχέδιο νόμου», οι εκκλησίες δεν θα είναι υποχρεωμένες να τελούν γάμους, απλώς θα έχουν το δικαίωμα.
Όπως όμως έχει δείξει η ιστορία, η εκκλησία στη Βρετανία που λειτουργεί ως αυτόνομο οικονομικό ίδρυμα, σε χαλεπούς και μη καιρούς «αγκαλιάζει» τα έσοδα.
Μάλιστα, το 2004 μία βρετανική εκκλησία που βρισκόταν λίγο πριν την οικονομική κατάρρευση, είχε μετατραπεί σε τηλεοπτικό στούντιο για τις ανάγκες του Pope Idol, τηλεοπτικού ριάλιτι με στόχο να κερδίσει ο παπάς που κατάφερνε να συγκεντρώσει τον περισσότερο κόσμο στη λειτουργία του.
Η είδηση για τους gay γάμους βρίσκει από σύμφωνες έως αδιάφορες τις οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, αλλά αναμένονται αντιδράσεις από θρησκευτικές ενώσεις και εκκλησίες.
Ο Αρχιεπίσκοπος του Γιόρκ εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του στο άκουσμα της είδησης.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας είπε πως «η Επισκοπή στο πλαίσιο της φύσης του γάμου ξεκαθαρίζει πως δεν θα παρέχει υπηρεσίες ευλογίας σε όσους έχουν ήδη προβεί και συντάξει σύμφωνο κοινής συμβίωσης», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αποδοχής τέλεσης γάμου για όσους είναι «λέυτεροι», ακόμη και θρησκευτικού.