Δεν ξέρουμε γιατί ο προστάτης έχει τόσες απολήξεις νεύρων, αλλά είναι πολύ έξυπνο και ηδονικό ντιζάιν. Είτε είναι δάχτυλο, πέος, δονητής είτε γροθιά, το τι συμβαίνει από τη στιγμή που μπει στον κώλο σου είναι περίπου ίδιο. Ας πάρουμε λοιπόν την περίπτωση που σου βάζουν ένα πέος δεκαεπτά εκατοστών. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να χαλαρώσεις τον έξω σφιγκτήρα για να επιτρέψεις στο πέος να μπει στον πρωκτό. Το χαΐδεμα και το δούλεμα της κωλοτρυπίδας με τα δάχτυλα ή τη γλώσσα βοηθάνε να ανοίξει η τρύπα. 

Αν ο εραστής σου είναι άγαρμπος και βίαιος και δεν σου ανοίγει με δάχτυλο την τρύπα, άνοιξέ την εσύ για να την προετοιμάσεις για το πέος του. Λίπανε. Το λιπαντικό γι’ αυτόν τον σκοπό είναι όχι μόνον απολύτως απαραίτητο, αλλά και πολύ πιο ευχάριστο από το σάλιο, το οποίο στεγνώνει αμέσως. Ο πρωκτός και το ορθόν, μπορούν να τεντωθούν πολύ, αλλά θα συσταλθούν αυτόματα έτσι και πονέσεις. Ποτέ βαζελίνη, λάδι, βούτυρο, κρέμα γιατί καταστρέφουν το προφυλακτικό. Ο πιο εύκολος και ανώδυνος τρόπος για να τον πάρεις μέσα σου είναι να καβαλήσεις τον εραστή σου και καθίσεις εσύ πάνω στο πέος του, ανοίγοντας την κωλοτρυπίδα για να μπει. Έτσι ελέγχεις εσύ το πόσο αργά ή γρήγορα μπαίνει και δεν κινδυνεύεις να πονέσεις ή να τραυματιστείς. Μπορείς επίσης να βάλεις το πέος ακόμα πιο μέσα στο ορθόν, περίπου στα δέκα με δεκαπέντε εκατοστά. Ανάλογα με την κλίση του, μπορείς να τρίψεις και να διεγείρεις τον προστάτη που βρίσκεται πίσω από τα τοιχώματα του ορθού. Σε συνδυασμό με ό,τι συμβαίνει ήδη στον πρωκτό σου, η διέγερση του προστάτη θα σε κάνει να χύσεις. 

Αν το πέος που σε πηδάει είναι πάνω από 20 εκατοστά και το πάρεις όλο μέσα, το κεφάλι του θα φτάσει στον έσω σφιγκτήρα. Αν το πέος τον χτυπήσει ή χτυπήσει κάποια από τα νεύρα στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης, μπορεί να σου προκαλέσει μεγάλη δυσφορία. Και ο έσω σφιγκτήρας πρέπει να χαλαρώσει. Πρέπει να ανοίξει με το μαλακό, αργά-αργά και όχι με το ζόρι. Αν είσαι καινούριος στα πρωκτικά παιχνίδια, ένας ασφαλής τρόπος να εξερευνήσεις τον κώλο σου είναι οι δονητές, ώστε να μάθεις ποια είναι τα όριά σου.

Το ιδανικό μέγεθος και σχήμα Τα αιχμηρά, σκληρά ή κρύα αντικείμενα είναι πολύ πιο πιθανό να κάνουν τον κώλο σου να συσπαστεί και να προκαλέσουν ζημιά. Πιο κατάλληλοι είναι οι ευλύγιστοι, απαλοί και ζεστοί δονητές ή 
αντικείμενα σε σχήμα δονητή. Ποιον δονητή να διαλέξω; Οι δονητές είναι φτιαγμένοι από συνθετικά ελαστικά και βγαίνουν σε όλα τα σχήματα και τα μεγέθη. Πριν αγοράσεις πρέπει να ξέρεις τι ζητάς. Για παράδειγμα, δονητές με φαρδιά βάση τεντώνουν και διεγείρουν τον πρωκτό. Αν θέλεις να ερεθίσεις τον προστάτη σου χρειάζεσαι έναν δονητή που είναι μακρύτερος και λεπτότερος. Τους δονητές με αρχίδια ή βάση είναι πιο εύκολο να τους κρατάς χωρίς να σου φύγουν. Τα butt plug (σφήνες κώλου) είναι μικρότερα και κοντόχοντρα, μένουν μέσα (μέχρι να τα βγάλεις) και σε βοηθούν να κρατήσεις την τρύπα σου ανοιχτή. Τα δάχτυλα, παρότι είναι μικρά, στην ουσία λειτουργούν σαν δονητές. Πώς να τον χρησιμοποιήσω;
 



Το να χώνεις το δάχτυλό σου στον κώλο κάποιου και μετά να το βάζεις στο στόμα σου, το να κάνεις γλειφοκώλι ή να χρησιμοποιείς τον ίδιο δονητή με τον εραστή σου είναι επικίνδυνο και για τους δυο σας επειδή (αν υπάρχουν πληγές) μπορεί να μεταδώσετε τον HIV ή άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Είναι απίθανο να φορέσουμε γάντια στα δάχτυλά μας όταν τα χώνουμε στον κώλο μας, αλλά πρέπει να τα πλύνουμε πολύ καλά αν μετά θέλουμε να τα χώσουμε στον κώλο κάποιου άλλου. Το ίδιο ισχύει αν βάλαμε δάχτυλο σε κάποιον άλλον και μετά θέλουμε να βάλουμε δάχτυλο στον εαυτό μας. Μερικοί υποστηρίζουν ότι το πήδημα, η χρήση δονητών και ιδιαίτερα το φίστινγκ σταδιακά μειώνουν την ελαστικότητα και τον συντονισμό των σφιγκτήρων και ίσως τελικά να επιφέρουν μόνιμη βλάβη προκαλώντας προβλήματα στην αφόδευση ή και ακράτεια. Σίγουρα υπάρχουν άντρες με κώλους σαν το φαράγγι της Σαμαριάς, γεγονός που ίσως να είναι αποτέλεσμα υπερβολικής χρήσης. Ωστόσο, η σεξουαλική επαφή από τον πρωκτό ΔΕΝ προκαλεί ακράτεια. Αίμα και τραυματισμοί Κατά τη διάρκεια του σεξ ή μετά, μπορεί να δεις λίγο αίμα πάνω στο προφυλακτικό. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο και δεν είναι απαραιτήτως λόγος να σταματήσουμε, τουλάχιστον όχι αμέσως. Από την άλλη, πρέπει να παραδεχτούμε ότι έχει ήδη γίνει τραυματισμός. Αν το αίμα είναι πιο παχύρρευστο ή πιο σκούρο πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσεις αυτό που κάνεις. 

Αν υπάρχει πόνος, δυσφορία ή συνεχής αιμορραγία, πήγαινε αμέσως σε γιατρό ή νοσοκομείο. Μερικές φορές μπορεί να περάσουν αρκετές ώρες πριν συνειδητοποιήσεις ότι έγινε ζημιά. 


Ενδείξεις ότι υπάρχει πρόβλημα περιλαμβάνουν πυρετό, επίμονο πόνο ή δυσφορία (στον πρωκτό ή στην κοιλιά), εφίδρωση, ναυτία ή αδυναμία. Αν έχεις αμφιβολίες ζήτα συμβουλές ή βοήθεια. Επειδή δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του πρωκτικού σεξ, οι ακόλουθες βασικές συμβουλές είναι ένας συμβιβασμός ανάμεσα στο να το παρακάνεις και να μην το κάνεις καθόλου: Μην κακομεταχειρίζεσαι στον κώλο σου – θα σου χρειαστεί και στο μέλλον. Φέρσου στον κώλο σου με φροντίδα και σεβασμό. Άκου αυτό που σου «λέει» το σώμα σου. 

Αν έχεις ενδοιασμούς για κάτι, μην το κάνεις. Προετοίμαζε με φροντίδα τον κώλο σου για το γαμήσι. Μην κάνεις τίποτα που προκαλεί πόνο ή δυσφορία. Ό,τι χώνεις στον κώλο σου, μπορεί να γλιστρήσει από τα χέρια σου κι ύστερα να μην μπορείς να το 
βγάλεις. Να ανταποκρίνεσαι αμέσως σε όποια προβλήματα ή επιπλοκές. Κάνε τακτικά τσεκάπ σε γαστρεντερολόγο/πρωκτολόγο.