Πρώτο Στάδιο: "Νιώθω διαφορετικά από ό,τι τα άλλα παιδιά.."
Εκ των υστέρων, πολλοί γκέι και λεσβίες έφηβοι δηλώνουν ότι αισθάνονταν κάτι «διαφορετικό» για τον εαυτό τους νωρίς στη ζωή τους, μερικές φορές ήδη από την ηλικία των πέντε ετών. Ένα αγόρι μπορεί να ήθελε να παίζει με παιχνίδια του νοικοκυριού αντί για αθλητικά παιχνίδια και αντιστρόφως ένα κορίτσι. Τα πρότυπα συμπεριφοράς κοινωνικής απομόνωσης από τους συμμαθητές τους, συχνά αρχίζουν σε αυτήν την ηλικία.
Δεύτερο στάδιο: "Νομίζω πως είμαι ομοφυλόφιλος/η, αλλά δεν είμαι σίγουρος/η, και αν είμαι, δεν ξέρω αν το θέλω.."
Στην εφηβεία πολλοί ομοφυλόφιλοι νέοι πρωτο-συνειδητοποιούν ότι έλκονται από το ίδιο φύλο. Μια κοινή αντίδραση είναι να προσπαθούν να θάψουν αυτά τα συναισθήματα. "Οι νέοι ομοφυλόφιλοι άνθρωποι συχνά περνούν από ένα στάδιο που χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους αμφιφυλόφιλο", λέει η Δρ Donna Futterman, "ως ένα τρόπο για να δώσουν στον εαυτό τους περισσότερες επιλογές".
Σχετικά λίγοι γκέι έφήβοι δηλώνουν την ομοφυλοφιλία τους, ή την αποκαλύπτουν κατά το στάδιο αυτό της σύγχυσης ταυτότητας. Μπορούν να απομονώνονται από τους άλλους εφήβους, από φόβο μήπως εκτεθούν, ή "αποκαλυφθούν". Η μοναξιά γίνεται συχνά ένας τρόπος ζωής, ειδικά αν ζουν σε μια κοινότητα που δεν έχει μια ενεργή gay κουλτούρα της νεολαίας. Φανταστείτε να μεγαλώνετε χωρίς τη δυνατότητα να εμπιστευθείτε τους γονείς σας ή να είστε αληθινά ο εαυτός σας μεταξύ φίλων. 
Τρίτο στάδιο: "Αποδέχομαι το γεγονός ότι είμαι gay, τι θα πει όμως η οικογένειά μου;"
Μελέτες σε ομοφυλόφιλους άνδρες και γυναίκες διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι δεν αποδέχθηκαν το σεξουαλικό προσανατολισμό τους, έως ότου έφτασαν στο τέλος της εφηβείας τους ή περίπου στα είκοσί τους. Καθώς η κοινωνική προκατάληψη εναντίον των ομοφυλοφίλων και των λεσβιών υποχωρεί, έστω και αργά, οι νέοι και οι νέες μπορούν να φτάσουν σε αυτό το σημείο λίγο νωρίτερα. 
Τέταρτο στάδιο: "Επιτέλους είπα στους γονείς μου ότι είμαι ομοφυλόφιλος/η".
Σε μια μελέτη, υπήρχε μια διαδικτυακή έρευνα περίπου δύο χιλιάδων ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων νέων ηλικίας εικοσιπέντε χρονών και κάτω. Κατά μέσο όρο, οι ερωτηθέντες ήταν δεκαέξι ετών την πρώτη φορά που αποκάλυψαν τη σεξουαλικότητά τους σε κάποιον. Οι ομοφυλόφιλοι έφηβοι συχνά δεν αρχίζουν να βγαίνουν σοβαρά ραντεβού μέχρι να τελειώσουν το λύκειο και να μείνουν μόνοι τους - πιθανώς σε μια πόλη με έναν αρκετά μεγάλο γκέι πληθυσμό. Επειδή αισθάνονται ελεύθεροι να εξερευνήσουν τη σεξουαλικότητά τους για ίσως πρώτη φορά, ίσως εμπλακούν ερωτικά με διάφορους συντρόφους. Θα μπορούσαμε σχεδόν να πούμε ότι περνούν μια καθυστερημένη εφηβεία, έχοντας εμπειρίες που τα ετεροφυλόφιλα παιδιά μπορούν να βιώσουν νωρίτερα στη σεξουαλική τους ανάπτυξη.