Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παρέλασαν χθες στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, Πράγα, στο πλαίσιο του πρώτου φεστιβάλ «Gay Pride» που διοργανώνεται στη χώρα. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, ντυμένοι με φανταχτερά ρούχα και κρατώντας σημαίες πραγματοποίησαν παρέλαση στο κέντρο της πόλης, με περίπου 300 αστυνομικούς να παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις τους.

Η ανησυχία των Αρχών της Τσεχίας ήταν μεγάλη λόγω των εμπρηστικών δηλώσεων ενός κορυφαίου συνεργάτη του συντηρητικού προέδρου, Vaclav Klaus, ο οποίος χαρακτήρισε τους ομοφυλόφιλους ως «αποκλίνοντες προσωπικότητες».


Ειδικότερα ο αναπληρωτής καγκελάριος, Petr Hajek, είχε ασκήσει έντονη κριτική στον δήμαρχο της πόλης, Bohuslav Svoboda, για την απόφασή του να υποστηρίξει τη συγκεκριμένη παρέλαση, με τα επικριτικά του σχόλια να προκαλούν τη συγκρότηση κοινής επιστολής διπλωματών από 13 δυτικά κράτη, μεταξύ των οποίων της Βρετανίας και των Η.Π.Α..

Λίγο πριν ξεκινήσει η παρέλαση, που μαζί με τις εκδηλώσεις θα διαρκέσει πέντε ημέρες, δυνάμεις της Αστυνομίας απώθησαν ομάδες δεξιών εξτρεμιστών, οι οποίοι σκόπευαν να φωνάξουν προσβλητικά συνθήματα, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός ή σύλληψη.

Να σημειωθεί ότι ανάλογη παρέλαση στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας, το Μπρνο, το 2008 είχε καταλήξει σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ της Αστυνομίας και διαδηλωτών που αντιτίθενται σε τέτοιες εκδηλώσεις.