Διαβάστε να δείτε τι Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα (Σ.Μ.Ν.) μπορεί να κολλήσετε από τις διάφορες ερωτικές πράξεις και πως μπορεί να αποφύγετε και να έχετε το δυνατόν λιγότερο ρίσκο απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους.




Ερεθισμός του πρωκτού με δάχτυλο (ή κοινώς κωλοδάχτυλο)
ΣΜΝ που κινδυνεύετε να κολλήσετε:

Ηπατήτιδα A, B, C
HIV
Παράσιτα (εντερικά προτόζωα όπως, Giardia lamblia, Entameba histolitica, Cryptosporidium parum που μεταδιδονται από επαφή του πρωκτού με το στόμα.) Εφ΄όσον το δέρμα των δαχτύλων και του πρωκτού δεν φέρει τραύματα τότε υπάρχει μικρό ρίσκο να κολλήσεις ένα ΣΜΝ με κωλοδάχτυλο. Αν έχετε κάποιο τραυματισμό είτε στα χέρια είτε στο πρωκτό τότε αυτή η μέθοδος σεξουαλικού ερεθισμού δεν προτείνετε. Τα ΣΜΝ που αναφέραμε παραπάνω μπορούν να μεταφερθούν με αίμα, σπέρμα και σωματικά υγρά.

Θα ήταν ασφαλέστερο εάν χρησιμοποιούσατε μόνο το ένα χέρι για κωλοδάχτυλο. Πρέπει να αποφεύγετε να φέρνετε σε επαφή Το χέρι με το οποίο κάνατε κωλοδάχτυλο με το στόμα σας και να πλένετε το χέρι σας πάντα μετά την σεξουαλική πράξη για να αποφύγετε μετάδοση παράσιτων.




Διείσδυση χωρίς προφυλακτικό
ΣΜΝ που κινδυνεύετε να κολλήσετε:

Κονδυλώματα (HPV)
Χλαμύδια
Έρπης (HSV)
Γονόρροια
Ηπατίτιδα B, C
HIV
Σύφιλη
Μερικά ΣΜΝ προκαλούν τραυματισμούς στα γεννητικά όργανα ή στον πρωκτό και άλλα όχι. Ρωτώντας τον σύντροφό σας εάν έχει κάποια προϊστορία ΣΜΝ νοσημάτων ή αν έχει γενικότερα κάποιες ενοχλήσεις στα γεννητικά όργανα είναι καλή πρακτική. Πριν την διείσδυση πρέπει να εξετάσετε ο ένας τον άλλον για τραυματισμούς, ερεθισμούς κτλ και να συζητήσετε για το ιστορικό υγείας σας. Παρόλο που το προφυλακτικό μπορεί να σας προστατεύσει σε μεγάλο βαθμό από τα ΣΜΝ καλό είναι να απέχετε από το σεξ αν ο ένας από τους 2 σας έχει κάποιο ΣΜΝ.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ασφαλές το πρωκτικό σεξ χωρίς προφυλακτικό εάν παίρνουν κάποια αντιβιοτικά για ένα ΣΜΝ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΛΗΘΕΥΕΙ. Ο κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας υπάρχει εώς ότου συμπληρωθεί η θεραπεία κατά του νοσήματος.

Άνθρωποι με HIV πρέπει να μοιράζονται την κατάσταση της υγείας τους ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ με τους συντρόφους τους. Οι οροθετικοί μπορεί να κολλήσουν μια καινούρια παραλλαγή του ιού η οποία μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση της υγείας τους. Αν και τα 2 άτομα δεν είναι οροθετικοί τότε δεν υπάρχει κίνδυνος να κολλήσετε τον ιό.

Πριν την διείσδυση ο πρωκτός πρέπει να έχει χαλαρώσει με μασάζ και κάποιο λιπαντικό όπως είναι το KY Jelly®. Αυτό θα ελατώσει την πιθανότητα να σχιστεί και να ματώσει ο πρωκτός και το έντερο και έτσι ελατώνονται οι πιθανότητες να μεταδοθούν τα ΣΜΝ. Το πρωκτικό σεξ ειδικά χωρίς λιπαντικό, μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς και να επιδεινώσει τις αιμοροϊδες. Μερικές κλινικές προσφέρουν προφυλακτική αγωγή κατά του HIV εντός 72 ωρών από την έκθεση στον ιό.

Διείσδυση με προφυλακτικό
ΣΜΝ που κινδυνεύετε να κολλήσετε:

Κονδυλώματα (HPV)
Έρπης (HSV)
Σύφιλη
Χρησιμοποιώντας ένα προφυλακτικό ελατώνει κατά ένα σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο νακολήσετε HIV, γονόρροια, χλαμύδια, και ηπατήτιδα B, C αλλά δεν τον εξουδετερώνει τελείως γιατί υπάρχει πάντα η πιθανότητα να σπάσει το προφυλακτικό. Αν σχιστεί το προφυλακτικό κατά την διείσδυση τότε πρέπει αμέσως να σταματήσετε την συνουσία και να αντικαταστήσετε το προφυλακτικό. Τα προφυλακτικά πρέπει να φοριούνται πριν την επαφή πέους και πρωκτού. Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί, αν φορέσετε διπλό προφυλακτικό δεν είστε πιο ασφαλείς αλλά κινδυνεύετε περισσότερο γιατί αυξάνεται η πιθανότητα να σχιστεί το προφυλακτικό. Λιπαντικά όπως βαζελίνη και baby oil δεν είναι κατάλληλα γιατί καταστρέφουν το λατέξ. Το λιπαντικό πρέπει να έχει ως βάση το νερό και να είναι αξιόπιστες μάρκες.

Κατά την απομάκρυνση του πέους από το πρωκτό καλό είναι να κρατάτε το προφυλακτικό για να μην γλιστρήσει από το πέος και μείνει μέσα στο έντερο.

Στοματικό Σεξ
ΣΜΝ που κινδυνεύετε να κολλήσετε:

Κονδυλώματα (HPV)
Χλαμύδια
Σύφιλλη
Γονόρροια
Έρπης
HIV
Παρόλο που ο κίνδυνος μετάδοσης ΣΜΝ μέσω του στοματικού σεξ είναι μικρότερος από την διείσδυση πολλά ΣΜΝ μπορούν να μεταδοθούν από τα γεννητικά όργανα στο στόμα. Μπορεί να κολλήσετε χλαμύδια, σύφιλη, γονόρροια και σε μερικές πιο σπάνιες περιπτώσεις και κονδυλώματα. Ο έρπης είναι πιο πιθανόν να μεταδοθεί από τα γεννητικά όργανα στο στόμα και ο ιός HIV επίσης αν υπάρχουν πληγές στο στόμα.