Η κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ πλησιάζει, το ίδιο και η επόμενη του tour.
Πριν λίγες μέρες o διάσημος Αγγλοκύπριος μουσικός έδωσε συνέντευξη στη δανέζικη έκδοση της free press εφημερίδας Metro και επιλέξαμε τα σημαντικότερα αποσπάσματα.
Στο καινούργιο του άλμπουμ, ο Τζορτζ Μάικλ απευθύνεται στη gay κοινότητα, για την οποία όλα γυρίζουν γύρω από το χορό, το σεξ, το να περνάς καλά… μια απολιτική πια κοινότητα, παρότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να παλέψεις για τα δικαιώματα των gay σε όλο τον κόσμο..
Μίλησε μας για τα νέα project που δουλεύεις.
Προσπαθώ να κάνω δυο πράγματα που δεν έχω κάνει μέχρι σήμερα. Το ένα είναι να τραγουδήσω με συνοδεία συμφωνικής ορχήστρας, όνειρο όλων των τραγουδιστών. Δεν το έχω ξανακάνει… είμαι αγχωμένος και ταυτόχρονα ενθουσιασμένος για το αποτέλεσμα. Το δεύτερο είναι ένα dance album. Ελπίζω να αφορά και να αρέσει σε όλο τον κόσμο. Θα είναι, όμως, αρκετά gay, ειδικά στους στίχους του. Σαν ομοφυλόφιλος που ζω ανοιχτά τα τελευταία 15 χρόνια, πιστεύω πως είναι καιρός να βάλω την ζωή μου, στην δουλειά μου. Γράφω για τις σχέσεις μου. Όμως, οι gay σχέσεις δεν είναι τόσο διαφορετικές. Τόσο στον έρωτα, όσο και στην απογοήτευση, όλοι νιώθουμε τα ίδια πράγματα.
Γιατί να κυκλοφορήσεις ένα gay album;
Πλέον, όλα έχουν να κάνουν με το χορό, το σεξ, το να περνάς καλά. Αυτό σημαίνει να είσαι gay σήμερα. Η gay κοινότητα έχει γίνει τόσο απολιτική. Δεν θεωρείσαι σέξι όταν είσαι ακτιβιστής. Θεωρείσαι λίγο ξενέρωτος. Είμαστε μια απολιτική κοινότητα που παρόλα αυτά παραπονιέται για πολλά πράγματα. Το άλμπουμ δεν θα λέει “Στοπ στην ομοφοβία”… θα μιλάει για το πόσο καταστροφικό είναι να βάζεις ταμπέλες. Τα στερεότυπα δεν είναι απαραίτητα ομοφοβικά, είναι συνήθως πράγματα που δεν καταλαβαίνουμε. Στο άλμπουμ θα απευθύνομαι στους gay, με gay ορολογία. Αρκετοί θα σοκαριστούν, θα δυσαρεστήσουν. Πολλά νέα gay παιδιά θα το αγαπήσουν… ελπίζω τουλάχιστον. Είναι όμως αληθινό και έχει δουλευτεί με τις καλύτερες προθέσεις. Θέλω να μιλήσω για θέματα με gay όρους, για gay άτομα, με αρκετά remixes, με ερωτισμό και ελπίζω με λίγο χιούμορ.
Θα παίξεις σε συναυλία υπέρ του Ιδρύματος για το AIDS του Έλτον Τζον. Για ποιο λόγο;
Με αφορά ο ιός HIV και το AIDS. Έχασα έναν κοντινό μου άνθρωπο από την ασθένεια. Ο Ανσέλμο (Φελέπα, ο πρώτος του φίλος) πέθανε ένα χρόνο πριν η συνδυαστική θεραπεία γίνει ευρέως γνωστή. Είναι οδυνηρό να ξέρω πως αν ζούσε ένα χρόνο ακόμα, σήμερα θα ήταν εδώ. Η δική μου γενιά gay ανδρών πίστευε κατά κάποιο τρόπο ότι η ασθένεια ήταν η οργή του Θεού… ότι μας τιμωρούσαν, επειδή περνούσαμε πολύ καλά. Αυτό μας έκανε πολύ προσεκτικούς, ιδιαίτερα με τη χρήση προφυλάξεων.
Δυστυχώς η νέα gay γενιά έχει δυο μειονεκτήματα. Πρώτον είναι αφελής γιατί θεωρεί – όπως και οι στρέιτ – ότι δε θα συμβεί στους ίδιους και δεύτερον γιατί δε θεωρούν πως είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα να παίρνουν φάρμακα σε όλη τους την ζωή.
Μου φαίνεται τρομακτικό ότι σήμερα η ενημέρωση του κοινού για τον ιό είναι πολύ λιγότερη, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Οι gay είναι στην δυσκολότερη θέση, γιατί δεν κάνουν ασφαλές σεξ και είναι ευάλωτοι σε όλων των ειδών τις ασθένειες. Είναι το ίδιο απρόσεκτοι με τους στρέιτ, γιατί πλέον αισθάνονται πιο κοντά τους σε επίπεδο εμπειριών, ειδικά σε ορισμένα μέρη του κόσμου.
Κάτι που είναι σαφώς θετικό… δεν μπορείς, παρά να χαίρεσαι που η νέα γενιά gay ανδρών δεν αισθάνεται ότι την τιμωρούν για τις επιλογές της. Υπάρχει μια εμφανής τάση προς μια καλύτερη κοινωνία, όπου οι gay άνδρες αισθάνονται λιγότερο κατατρεγμένοι και ντροπιασμένοι για την σεξουαλικότητα τους. Είναι σε πολύ καλύτερο σημείο σε σχέση με την δική μου γενιά. Είναι όμως σε χειρότερη θέση, γιατί δεν τους μαθαίνουν τους κινδύνους, μέσα στους οποίους ζουν. Χαίρομαι που δεν ντρέπονται για την σεξουαλικότητα τους. Εύχομαι μόνο να ήξεραν περισσότερο τους κινδύνους που διατρέχουν.