Η χθεσινή ημέρα ήταν πολύ σημαντική για τα ΛΟΑΤ ζευγάρια στην Ιρλανδία. Η 5η Απριλίου 2011 σηματοδοτεί την πρώτη ημέρα αναγνώρισης των ΛΟΑΤ ζευγαριών με την υπογραφή του πρώτου συμφώνου κοινωνικής συμβίωσης. 
Ο νόμος είχε ψηφιστεί στο κοινοβούλιο της χώρας τον περασμένο Ιανουάριο και ισχύει από εχθές.
Το πρώτο ζευγάρι που έκανε το μεγάλο βήμα στο Δουβλίνο, είναι οι  Hugh Walsh και ο Barry Dignam ( στη φωτογραφία ). Το ευτυχές ζευγάρι έχει σχέση εδώ και 17 χρόνια., ενώ δήλωσαν ότι θα ήταν ακόμη πιο ευτυχισμένοι αν μπορούσαν να τελέσουν ένα γάμο.
Το σύμφωνο κοινωνικής συμβίωσης στην συντηριτική και Καθολική Ιρλανδία, περιέχει σχεδόν όσα περιλαμβάνει και ο πολιτικός γάμος, όπως η προστασία της οικογενειακής κατοικίας, δικαιώματα στη σύνταξη αλλά όχι την υιοθεσία. Όσο αφορά τη φορολογία και τη δυνατότητα κοινής φορολογικής δήλωσης, το κοινοβούλιο δεν το έχει ακόμα ψηφίσει.
Η Ιρλανδία, με έντονη παρουσία και ρόλο της Καθολικής εκκλησίας,  ακόμα θεωρεί παράνομη την έκτρωση ενώ η αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας έγινε το 1993 μετά από ποινή που της επέβαλε το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.