Ανώτατοι αξιωματούχοι της αμερικανικής υπηρεσίας μετανάστευσης επιβεβαίωσαν ότι η υπεράσπιση του νόμου DOMA ( Defense of Marriage Act )  ισχύει ακόμα για τους ομοφυλόφιλους ξένους, συζύγους αμερικανών πολιτών, που επιδιώκουν  να αποκτήσουν πράσινη κάρτα.
Η Αμερικανική υπηρεσία μετανάστευσης (USCIS) εν συντομία είχε βάλει τις αιτήσεις ομοφυλοφίλων συζύγων σε αναμονή ενώ πλέον έχουν επιστρέψει στην επεξεργασία τους.
Νωρίτερα αυτό το χρόνο, η κυβέρνηση Obama ανήγγειλε ότι δεν θα υπεράσπιζε περισσότερο την υπεράσπιση του νόμου γάμου (DOMA). Ο νόμος του 1993 απαγορεύει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση την αναγνώριση των γάμων των ΛΟΑΤ ζευγαριών και οι ξένοι σύζυγοι ομοφυλόφιλων ζευγαριών που υποβάλλουν αίτηση για τις συζυγικές πράσινες κάρτες απορρίπτονται αυτόματα.
Ο εκπρόσωπος της USCIS, Christopher S Bentley, είχε επιβεβαιώσει  την προηγούμενη Τετάρτη που η αναμονή είχε τελειώσει. Είχε δηλώσει : «Η USCIS δεν έχει εφαρμόσει οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική και σκοπεύει να ακολουθήσει την οδηγία του Προέδρου και να συνεχίσει να ακολουθεί το σχετικό νόμο.»
Η επεξεργασία των αιτήσεων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την μη χορήγηση τους σε πολλά ΛΟΑΤ άτομα και την αυτόματη απέλαση τους από τις ΗΠΑ.