Σημαντικά έσοδα μπορούν να αποφέρουν στις τοπικές κοινωνίες οι gay γάμοι, όσο ακόμα
επιτρέπονται σε λίγες χώρες.


Με την κρίση να πλήττει όλο και περισσότερους κλάδους και την κυβέρνηση ανύμπορη να λάβει ουσιαστικά μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, ίσως η κοινωνική υπέρβαση με τη νομιμοποίηση των gay γάμων να αποτελέσει μια κάποια λύσις για κάποιες περιοχές που πήττονται περισσότερο από την κρίση. Κάπως έτσι φαίνεται ότι σκέφτηκε και ο συντηρητικός Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ επιτρέποντας τους από τις 23 Ιουλίου και καθιστώντας την πόλη του την έκτη στον κόσμο που το επιτρέπει.

Αν λοιπόν οι χώρες με αξιολόγιση ΑΑΑ είναι ένα κλειστό club οι περιοχές όπου επιτρέπονται οι γάμοι των gay είναι ακόμα λιγότερες, ενώ ο πληθυσμός των ομοφιλοφίλων βαίνει σταθερά αυξανόμενος.

«Όταν αρχίσει ο τουρισμός στο Διάστημα, ένα από τα πρώτα τουριστικά γραφεία που θα ανοίξει θα απευθύνεται σε ομοφυλόφιλους» υποστήριξε πριν χρόνια ο ταξιδιωτικός συντάκτης Τόνι Λέοναρντ. Μπορεί να ακούγεται ειρωνικό ή υπερβολικό όμως οι ομοφυλόφιλοι αποτελούν ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια της τουριστικής αγοράς.

Αυτό φαίνεται πως σκέφτηκε και θέλησε να εκμεταλλευθεί ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλουμπεργκ, καθώς από τα μεσάνυχτα της 23ης Ιουλίου, η Νέα Υόρκη έγινε η έκτη και μεγαλύτερη πολιτεία των ΗΠΑ που επιτρέπει δια νόμου στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να παντρευτούν μιας και η γερουσία ενέκρινε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία . Ήδη, η Μασαχουσέτη, Κονέκτικατ, Αϊόβα, Νιου Χαμσάιρ, Βερμόντ και Κολούμπια επιτρέπουν γάμους του ιδίου φύλου.

Οι δρόμοι της Νέας Υόρκης κατακλίστηκαν από 6.000 ανθρώπους που πανηγύρισαν την απόφαση αυτή να επιττραπεί ο γάμος ανθρώπων του ιδίου φύλου και ο Μπλουμπεργκ ετοιμάζεται πλέον να εκμεταλλευτεί τουριστικά μία νέα πηγή τουριστικών εσόδων.
Έτσι, στις 24 Ιουλίου η 54χρονη Κίτι Λάμπερτ και η 53χρονη Σέριλ Ραν ένωσαν τις ζωές τους στο δημαρχείο της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για το πρώτο ζευγάρι ομοφυλόφιλων που παντρεύεται στη Νέα Υόρκη. Οι δύο γυναίκες είναι ζευγάρι επί τουλάχιστον δέκα χρόνια ενώ εκατοντάδες φίλοι, συγγενείς, μέλη οργανώσεων για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων καθώς και τουρίστες παραβρέθηκαν στην τελετή.

Οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου θα μπορούν να αρχίσουν να τελούνται μέσα σε διάστημα 30 ημερών, αν και οι θρησκευτικές και εκκλησιαστικές οργανώσεις και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις με θρησκευτικό χαρακτήρα δεν θα είναι υποχρεωμένες από το νόμο να τελούν τέτοιες τελετές.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ετοιμάζει και διαφημιστική καμπάνια που θα φέρει τον τίτλο «NYC, I Do», (Νέα Υόρκη, Δέχομαι) και θα απευθύνεται στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια των γειτονικών πολιτειών που θέλουν να παντρευτούν. Σύμφωνα άλλωστε, με έρευνα των Δημοκρατικών, η Νέα Υόρκη θα μπορούσε να αποκομίσει έσοδα 391 εκατ. δολ. από την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και τα έσοδα από φορολογία, εντός τριετίας. Η έκθεση αναφέρει ότι περισσότερα από 42.000 ζευγάρια θα μπορούσαν να επιλέξουν να παντρευτούν στην Νέα Υόρκη.

Και η διαφημιστική εκστρατεία που ξεκινά ο δήμος της πόλης, «θα δημιουργήσει έσοδα εκατομμυρίων δολαρίων στον τουρισμό της χώρας που ήδη ανέρχεται στα 31 δις. δολ.» αναφέρει η Kimberly Spell, εκπρόσωπος της New York & Company, η εταιρεία marketing του δήμου της Νέας Υόρκης.

Η μάχη που δίνεται σε κάθε πολιτεία σχετικά με τους γάμους ομοφυλοφίλων ανδρών και γυναικών έχει καταστεί αντικείμενο έντονων πολιτικών αντεγκλήσεων εν όψει των προεδρικών εκλογών και αυτών για το Κογκρέσο το 2012.

Όμως και η Ελλάδα μπήκε στο παιχνίδι αυτό καθώς το υπουργείο Πολιτισμού και ο ΕΟΤ διοργάνωσαν φέτος για πρώτη φορά στην Αθήνα το «Athens Rainbow Week» δείχνοντας ότι το χρήμα δεν κοιτά σεξουαλικές προτιμήσεις. Πρόκειται για φιλόδοξο σχέδιο με στόχο την προσέλκυση περισσότερων τουριστών σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα έχει ανάγκη ανάπτυξης. Αλλά και ο δήμαρχος Θες/νίκης έχει δηλώσει πως θα επιτρέψει να γίνονται στο δημαρχείο της πόλης γάμοι ομοφυλοφίλων.

Πρόσφατη έρευνα πάντως έδειξε πως το 2011 η αγοραστική δύναμη των γκέι θα φτάσει τα 835 δισ. δολάρια παγκοσμίως και το 2012 τα 2 τρισ. δολ.

Πέρα όμως της έρευνας αυτής, είναι γεγονός ότι η αγορά του γκέι τουρισμού συνεχώς διευρύνεται. Ακόμα και μεγάλες αεροπορικές εταιρίες όπως η British Airlines και United America έχουν από χρόνια μπει σε ένα κυνήγι ανταγωνισμού για το ποια θα προσφέρει περισσότερα τουριστικά πακέτα σε ανθρώπους του ιδίου φύλου. Οι πέντε χώρες που βρίσκονται στην πρώτη λίστα των προορισμών των ομοφυλοφίλων είναι η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Νότια Αφρική και ο Καναδάς καθώς έχουν νομιμοποιήσει το γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Τη λίστα συμπληρώνουν η Ίμπιζα , στην Ισπανία και… εξεγερμένο Λονδίνο. Γιατί άλλωστε να μην θέλουν οι πόλεις αλλά και τα νησιά ένα τέτοιο είδους τουρισμού που σίγουρα θα αποφέρει πολλά κέρδη.

Άλλωστε και στη χώρα μας η Μύκονος θεωρείται από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για ομοφυλόφιλους που συνήθως την επισκέπτονται κατά ομάδες για να την απολαύσουν και να αφήσουν πίσω τους ένα σεβαστό χρηματικό ποσό.