Η Martine Aubry,  παρουσίασε στο Παρίσι το επίσημο πρόγραμμα του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2012. Μεταξύ των προτάσεων του κινήματος, η ισότητα των δικαιωμάτων «για όλα τα ζευγάρια».
Το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα ( Parti socialiste ) παρουσίασε στο Παρίσι το πρόγραμμα του για τις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2012 στη Γαλλία. Το πρόγραμμα ονομάζεται Le Changement ( Η αλλαγή ) και περιλαμβάνει τις προτάσεις του κόμματος για το μέλλον της Γαλλίας.  
Στο πρόγραμμα και η ισότητα των πολιτών, το άνοιγμα του γάμου και της υιοθεσίας στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Το συγκεκριμένο κεφάλαιο αναφέρει  «Για την ισότητα όλων των φύλων και όλων των οικογενειών, θα ανοίξουμε το δικαίωματα στο γάμο και την υιοθεσία για όλα τα ζευγάρια.»
Αυτές οι προτάσεις του σοσιαλιστικού κόμματος δεν είναι καινούργιες. Προέρχονται σε μεγάλο μέρος από τις προτάσεις των βουλευτικών εκλογών του 2007.
Βέβαια το σοσιαλιστικό κόμμα της Γαλλίας έχει υποσχεθεί και στο παρελθόν το άνοιγμα του γάμου και της υιοθεσίας στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, αντί αυτού όμως είχε ψηφίσει μόνο το σύμφωνο κοινωνικής συμβίωσης, γνωστό ως PACS, το 1999. Το ενδιαφέρον είναι ότι στην πρώτη ομιλία στη Γαλλική βουλή για το νόμο που αφορούσε το PACS στις 9 Οκτωβρίου 1998, η αποχή των κομμάτων της γαλλικής αριστεράς και του σοσιαλιστικού κόμματος ήταν τεράστια. Γεγονός εξαιρετικά σπάνιο για την Πέμπτη δημοκρατία (Ve République) , το κείμενο δε συζητιέται επειδή είναι αντίθετο με το σύνταγμα. Η πλειοψηφία τότε προτείνει ένα νέο κείμενο. Η μάχη ξεκινά στις 3 Νοεμβρίου 1998 και η αντιπολίτευση καταθέτει 1200 τροπολογίες.
Μετά από πρόταση του σοσιαλιστή Lionel Jospin, ο νόμος θα ψηφιστεί από το σοσιαλιστικό κόμμα υπό τον όρο να μην επιτραπεί η πρόσβαση ομοφυλόφιλων ζευγαριών στην τεχνιτή γονιμοποίηση και την υιοθεσία. Τελικά ο νόμος για το σύμφωνο κοινωνικής συμβίωσης  θα ψηφιστεί από το γαλλικό κοινοβούλιο στις 15 Νοεμβρίου 1999, επί προεδρίας Jacques Chirac (Πρόεδρος της Γαλλικής δημοκρατίας για δύο θητείες, από τις 17/05/1995 μέχρι τις 16/05/2007 ).

Οι υποψήφιοι του σοσιαλιστικού κόμματος για τις εκλογές του 2012

Το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα δεν έχει ακόμα εκλέξει τον υποψήφιο του για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Την υποψηφιότητα τους στις εσωτερικές διαδικασίες του σοσιαλιστικού κόμματος για την εκλογή του υποψηφίου του σοσιαλιστικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές ( Primaire présidentielle socialiste de 2011 )  έχουν ήδη εκληλώσει ο François Hollande ( πρώην γραμματέας του κόμματος ), ο Daniel Le Scornet, ο Jean Mallot, η Anne Mansouret, ο Hacène Mezrag, ο Arnaud Montebourg, ο Will Mael Nyamat ( μέλος των Γάλλων του εξωτερικού / fédération des Français de l’étranger ) , ο Christian Pierret, η Ségolène Royal ( πρώην υποψήφια στις Προεδρικές εκλογές του 2007 ), ο Aurélien Tricot και ο Manuel Valls.
Ακόμα δεν έχουν δηλώσει επίσημα την υποψηφιότητα τους, η γραμματέας του κόμματος Martine Aubry,  ο Πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ( ΔΝΤ ) και γνωστός στην Ελλάδα Dominique Strauss-Kahn, ο ανοιχτά gay δήμαρχος του Παρισιού Bertrand Delanoë, αλλά ούτε  ο πρώην υπουργός πολιτισμού Jack Lang, πολιτικοί που όλοι οι σοσιαλιστές περιμένουν να είναι υποψήφιοι. Ο Dominique Strauss-Kahn θεωρείται από πολλούς ως ο πιθανότερος να θέσει υποψηφιότητα και να εκλεγεί στις εσωτερικές διαδικασίες του κόμματος ως ο σοσιαλιστής υποψήφιος για τις Προεδρικές εκλογές του 2012.
Οι εσωτερικές εκλογές για την ανάδειξη του υποψηφίου του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος στις Προεδρικές εκλογές του 2012, θα πραγματοποιηθούν στις 9 Οκτωβρίου 2011 ( με δεύτερο γύρο αν χρειαστεί στις 16 Οκτωβρίου 2011 ).