Ο Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν κάλεσε σε παγκόσμια κινητοποίηση για τον τερματισμό της ασθένειας του Aids ως το 2020 λέγοντας σε σύσκεψη του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη πως «αυτός είναι ο στόχος μας, μηδενισμός νέων μολύνσεων, μηδενικό στίγμα και μηδενικοί θάνατοι από Aids».




Στην Ινδία το ποσοστό των νέων μολύνσεων από τον ιό HIV μειώθηκε πάνω από 50%, σύμφωνα με τον ΟΗΕ (UNAids).
Η τριήμερη σύσκεψη συμπίπτει με την επέτειο 30 ετών από την ανακάλυψη του ιού HIV που ευθύνεται για το Aids από το οποίο έχουν μολυνθεί 60 εκατομμύρια και πεθάνει άλλα 22 εκατομμύρια άνθρωποι. Σήμερα υπάρχουν 34 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν Aids και οι μισοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν, τονίζει ο ΟΗΕ.
«Εάν πρόκειται να δώσουμε τέλος στο Aids πρέπει να αντιμετωπίσουμε ευαίσθητα θέματα όπως την ανδρική ομοφυλοφιλία, τη χρήση ναρκωτικών και το εμπόριο του σεξ» δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.
Ο κ. Μπαν υπογράμμισε πως οι νέες μολύνσεις από Aids μειώθηκαν 20% από το 2001, το έτος που οι παγκόσμιοι ηγέτες δεσμεύτηκαν να δράσουν ώστε να ελέγξουν την πανδημία. Επίσης, ζήτησε αλληλεγγύη και προσπάθειες για τη μείωση στα κόστη.
Τη σύσκεψη παρακολουθούν 30 πρόεδροι και ηγέτες κυβερνήσεων και μερικοί Αφρικανοί ηγέτες μίλησαν για την απελπιστική ανάγκη περισσότερων κεφαλαίων για την καταπολέμηση της ασθένειας.
Υπολογίζεται πως περισσότεροι από 9 εκατομμύρια πάσχοντες από Aids δεν λαμβάνουν την ενδεδειγμένη θεραπεία για τη συγκράτηση του ιού, ενώ 1,8 εκατομ. πεθαίνουν ετησίως από το Aids.