Τον Απρίλιο και συγκεκριμένα στις 7 του μηνός, το G-LIFE αποφάσισε να ασχοληθεί με μια ακόμη σεξουαλική νόσος και να ενημερώσει σχετικά τους αναγνώστες του απόλυτα και ολοκληρωμένα! Διαβάστε το άρθρο για ακόμη μια φορά:



Η σύφιλη είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που προκαλείται από την ωχρά σπειροχαίτη (treponema pallidum). Παρόλο που πιστεύαμε ότι η σύφιλη είναι μια ασθένεια που μόνο οι παππούδες μας γνώριζαν, τα σημερινά στατιστικά δεδομένα μας διαψεύδουν. Μάλιστα σε ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία και η Αγγλία μιλάνε πλέον για επιδημία σύφιλης.

Πως μεταδίδεται
Μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα με την άμεση επαφή με το συφιλιδικό έλκος (πληγή στα γεννητικά όργανα ή το στόμα). Μπορεί να μεταδοθεί  ακόμα και με το φιλί, την επαφή των γεννητικών οργάνων ακόμη και χωρίς διείσδυση, ή το στοματικό σεξ ακόμη και χωρίς εκσπερμάτωση. Επίσης η σύφιλη είναι ένα νόσημα που μεταδίδεται μέσω του αίματος.

Προφύλαξη 
Βασική προφύλαξη είναι η χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή.


Συμπτώματα
Το άσχημο στην σύφιλη είναι ότι τα συμπτώματα μπορεί να περάσουν απαρατήρητα ή να εμφανισθούν μετά από χρόνια. Στην πρώτη φάση εμφανίζεται ένα είδος πληγής, το συφιλιδικό έλκος. Έχει λεία όψη και συνοδεύεται με πρήξιμο. Το έλκος αυτό μπορεί να εμφανιστεί στο πέος, τον πρωκτό, τα χείλη και στο στόμα δύο με τρεις εβδομάδες μετά την μόλυνση. Το έλκος εξαφανίζεται μετά από 1 έως 5 βδομάδες ακόμα και αν δεν κάνεις καμία θεραπεία. Ο ιός όμως παραμένει. Αν η σύφιλη παραμείνει αθεράπευτη τότε εξελίσσεται σε χρόνια.

Στη δεύτερη φάση, εμφανίζονται κοκκινίλες σε όλο το σώμα (πέλματα, παλάμες κ.λ.π.). Οι κοκκινίλες αυτές μπορεί να συνοδεύονται από πονόλαιμο, πυρετό, πρησμένους αδένες, χάσιμο βάρους, πέσιμο μαλλιών (φεύγουν τούφες ), πόνους των μυών και αίσθημα κόπωσης. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να περάσουν ακόμα και χωρίς θεραπεία.
Αν η σύφιλης μείνει αθεράπευτη για περισσότερα από τέσσερα χρόνια (τρίτη φάση) τότε εξελίσσεται σε πολύ σοβαρή κατάσταση και προσβάλει τα εσωτερικά όργανα, όπως καρδιά, εγκέφαλο, συκώτι, αγγεία, μάτια, νεύρα , αρθρώσεις προκαλώντας τους διάφορες βλάβες. Οι βλάβες αυτές μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο.

Διάγνωση
Μπορείς να κάνεις το ειδικό τεστ για σύφιλη. Γίνεται σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Είναι μια εξέταση που γίνεται στο αίμα. Αν έχεις παρουσιάσει κάποιο έλκος ο γιατρός μπορεί να πάρει υλικό από αυτό και να κάνει την ειδική εξέταση.

Θεραπεία
Αν γίνει έγκαιρα η διάγνωση, η θεραπεία της σύφιλης είναι εύκολη και ριζική με αντιβιοτικά.

Συμβουλές
-Η εξέταση για την σύφιλη γίνεται δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία.
-Καλό είναι να κάνεις τακτικές εξετάσεις (μία ή δύο φορές το χρόνο) ώστε να είσαι σίγουρος.
-Σε περίπτωση που δεις κάποιο έλκος (πληγή) στα γεννητικά όργανα  πήγαινε αμέσως στον γιατρό.
-Καλό είναι να κάνεις εξετάσεις και για τα άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
-Ενημέρωσε τον ερωτικό σου σύντροφος για να κάνει και αυτός εξετάσεις
-Μίλησε με τον γιατρό σου.

Η ανάρτηση προσέλκυσε συνολικά 544 επισκέπτες, ενώ υπάρχει μόνο ένα ενεργό σχόλιο για το θέμα!
Το θέμα επινοήθηκε από φιλικό κύκλο που... "την πάτησε", ενώ γράφτηκε την ίδια μέρα δημοσίευσης του.