Με 293 ψήφους κατά, 250 υπέρ, 21 αποχές και την καθοριστική ψήφο της μπερλουσκονικής κεντροδεξιάς, η ιταλική Βουλή είπε «όχι» στην έγκριση νόμου κατά της ομοφοβίας.



Η βουλευτίνα Πάολα Κόντσια του Δημοκρατικού Κόμματος είχε προτείνει να θεωρηθούν επιβαρυντική περίσταση σε αδικήματα, συμπεριφορές και πράξεις ομοφοβικού και τρανσφοβικού χαρακτήρα. Διακρίσεις, δηλαδή, και συγκεκριμένες συμπεριφορές κατά ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και τρανσέξουαλ.

Η πλειοψηφία των βουλευτών, όμως (του Λαού της Ελευθερίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, της καθολικής Ένωσης Κέντρου και της Λέγκας του Βορρά), θεώρησε ότι αυτή η τροποποίηση του ποινικού κώδικα θα μπορούσε να θεωρηθεί αντισυνταγματική, υπό το σκεπτικό ότι βλάπτει την αρχή της ισότητας των πολιτών έναντι του νόμου.


Μέρος των μελών του Λαού της Ελευθερίας -ανάμεσά τους και η υπουργός Ισότητας, Μάρα Καρφάνια- επέλεξε όμως την αποχή, ζητώντας διάλογο.

Και ο εκπρόσωπος του κόμματος (και πρώην στέλεχος του Ριζοσπαστικού Κόμματος), Ντανιέλε Καπετσόνε, αποστασιοποιήθηκε από την επίσημη γραμμή των συναδέλφων του, τονίζοντας ότι «η Βουλή έχασε μια σημαντική ευκαιρία, η οποία θα της επέτρεπε να πει όχι σε κάθε διάκριση που σχετίζεται με σεξουαλικές προτιμήσεις και ταυτότητες».