Tην επίσημη κατάργηση του νόμου περί απαγόρευσης στους ομοφυλόφιλους να υπηρετούν στον αμερικανικό στρατό, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο. Επίσημα πλέον από τις 20 Σεπτεμβρίου 2011, οι gay και λεσβίες δεν θα “κρύβουν” πλέον την ομοφυλοφιλία τους και η ομοφυλοφιλία δε θα αποτελεί λόγο για την απομάκρυνση τους από το σώμα.

Στις 18 Δεκεμβρίου 2010, η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε υπέρ της κατάργησης του νόμου του 1993, ο οποίος είχε μείνει γνωστός με τη φράση «Don’t ask, don’t tell» (Μη ρωτάς, μη λες), που απαιτούσε από τους ομοφυλόφιλους που υπηρετούν στο Στρατό να αποκρύπτουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, διαφορετικά θα αποπέμπονταν από το Σώμα.

Είχε προηγηθεί έρευνα του Πενταγώνου που έδειξε ότι το 70% των 115.000 ερωτηθέντων στρατιωτικών και 44.000 από τις συζύγους τους τάσσονταν υπέρ της κατάργησης του νόμου του 1993.
Μετά τη σχετική ψηφοφορία στη Γερουσία, αξιωματούχοι του Πενταγώνου είχαν ζητήσει χρόνο για να προετοιμάσουν τα στρατεύματα για την άφιξη ανοικτά ομοφυλόφιλων στο Στρατό.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πέρυσι υπέγραψε ένα προσχέδιο νόμου προκειμένου να επιτρέψει την ανάκληση της 18ετούς πολιτικής του “Μην ρωτάς, μην λες” που ωθούσε τους ομοφυλόφιλους να κρατούν κρυφό τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό προκειμένου να υπηρετούν στο στρατό. Όμως οι ηγέτες του Πενταγώνου έπρεπε πρώτα να βεβαιώσουν ότι η στρατιωτική ετοιμότητα δεν θα επηρεαζόταν σαν αποτέλεσμα – κάτι που τώρα θα γίνει από το νέο επικεφαλής Άμυνας Λέον Πανέτα και τον ναύαρχο Μάικ Μίλεν, είπαν αξιωματούχοι υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Στη διάρκεια του περασμένου επταμήνου, το Πεντάγωνο διένειμε ενημερωτικό υλικό και προετοίμασε τις στρατιωτικές δυνάμεις για την εξέλιξη αυτή.

Το θέμα έχει προκαλέσει έντονο διάλογο στις ΗΠΑ, όπου διασημότητες, όπως η Lady Gaga, τάχθηκαν ανοικτά υπέρ της άρσης της απαγόρευσης. Ωστόσο, ορισμένοι πολιτικοί, ειδικά ρεπουμπλικάνοι, καθώς και κάποιοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Στρατού, έχουν εκφράσει φόβους ότι η απόφαση αυτή θα επηρεάσει την απόδοση του Σώματος στο πεδίο της μάχης.

Οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και Αμερικανοί που έχουν υπηρετήσει τη θητεία τους προσπαθούν επί σειρά ετών να επιτύχουν την κατάργηση του νόμου, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 1993 μετά την απόρριψη από τους επικεφαλής του στρατού του αιτήματος του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον να επιτραπεί στους ομοφυλόφιλους να υπηρετούν. Από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος «Don’t Ask, Don’t Tell», περίπου 17.000 στρατιωτικοί αποπέμφθηκαν από το Σώμα επειδή ήταν ομοφυλόφιλοι.

Πρόσφατα, η Δικαιοσύνη των ΗΠΑ, έκρινε αντίθετη με το αμερικανικό Σύνταγμα την απαγόρευση να υπηρετούν στις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας άνδρες και γυναίκες που δηλώνουν ανοικτά την ομοφυλοφιλία τους, καλώντας την Ουάσινγκτον να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση του μέτρου.
Η απομάκρυνση του περίφημου «μην ρωτάς, μην λες» είχε νομοθετηθεί πέρυσι από την κυβέρνηση, αλλά η νέα νομοθεσία είχε μπλοκαριστεί πρόσφατα από χαμηλότερης βαθμίδας αμερικανικό Δικαστήριο. Εφετείο του Σαν Φρανσίσκο ανέτρεψε στις αρχές Ιουλίου 2011 αυτήν την απόφαση.