Έκπληξη και οργή στις οργανώσεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων προκάλεσαν στην Ινδία οι δηλώσεις του ινδού υπουργού Υγείας, ο οποίος αποκάλεσε "ασθένεια" την ομοφυλοφιλία και "ανώμαλες" τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ των ανδρών.

Σε διάσκεψη για το AIDS στο Νέο Δελχί, χθες, ο υπουργός Γκουλάμ Ναμπί Αζάντ, τόνισε ότι "οι σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ των ανδρών είναι ανώμαλες και όχι καλές για την Ινδία"."Είναι μια ασθένεια που ήλθε από άλλες χώρες...Οι άνθρωποι αυτοί είναι πάρα πολλοί στη χώρα μας, αλλά είναι δύσκολο να τους αναγνωρίσει κανείς γιατί δε ζουν ενταγμένοι σε ομάδες όπως οι εκδιδόμενες
γυναίκες", πρόσθεσε ο υπουργός.

Τα σχόλια του υπουργού προκάλεσαν την οργή των οργανώσεων που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, καθώς ύστερα από μεγάλο αγώνα πέτυχαν το 2009 την αποποινικοποίηση των ομοφυλοφιλικών σχέσεων.


Παρόλο που οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις νομιμοποιήθηκαν το 2009, το θέμα αυτό παραμένει ταμπού για την πλειοψηφία των Ινδών. Καμία προσωπικότητα του αθλητισμού, της πολιτικής ή του θεάματος, είτε πρόκειται για άνδρα είτε για γυναίκα, δεν έχει ποτέ παραδεχθεί δημοσίως ότι είναι ομοφυλόφιλος.