Δείτε ποια Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα (Σ.Μ.Ν.) μπορεί να κολλήσετε από τις διάφορες ερωτικές πράξεις και πως μπορείτε να προφυλαχτείτε ώστε να έχετε όσο το δυνατόν λιγότερο ρίσκο σε κάθε σας επαφή. Ενημερωθείτε και βάλτε τη προστασία στη καθημερινότητα σας.

Ερεθισμός του πρωκτού με δάχτυλο.
ΣΜΝ που κινδυνεύετε να κολλήσετε: Ηπατίτιδα A, B, C – HIV.

Εφόσον το δέρμα των δαχτύλων και του πρωκτού δεν φέρει τραύματα ή αμυχές τότε υπάρχει μικρό ρίσκο να κολλήσεις ένα ΣΜΝ με αυτόν τον τρόπο. Αν έχετε κάποιο τραυματισμό είτε στα δάχτυλα, είτε στο πρωκτό τότε αυτή η μέθοδος σεξουαλικού ερεθισμού δεν προτείνεται. Τα ΣΜΝ αυτά μπορούν να μεταφερθούν με αίμα, σπέρμα και σωματικά υγρά. Ας μη ξεχνάμε όμως και τα ‘’παράσιτα’’ που ζουν και αναπτύσσονται στη περιοχή, τα οποία είναι εντερικά πρωτόζωα όπως τα, Giardia lamblia, Entameba histolitica, Cryptosporidium parum που μεταδίδονται με την επαφή του πρωκτού με το στόμα. Γι’ αυτό θα ήταν ασφαλέστερο εάν χρησιμοποιούσατε μόνο το ένα χέρι για τον δαχτυλικό ερεθισμό ώστε να αποφεύγετε να φέρετε σε επαφή αργότερα το χέρι που χρησιμοποιήσατε, με το στόμα σας. Απαραίτητο είναι επίσης να πλένετε το χέρι σας πάντα μετά την σεξουαλική πράξη για να αποφύγετε τη μετάδοση των παράσιτων, μία καλή και γρήγορη λύση είναι να έχετε κοντά σας από την αρχή ένα πακέτο μωρομάντηλα.


Διείσδυση χωρίς προφυλακτικό.
ΣΜΝ που κινδυνεύετε να κολλήσετε : Κονδυλώματα (HPV) – Χλαμύδια - Έρπης (HSV) – Γονόρροια - Ηπατίτιδα B, C - HIV – Σύφιλη.

Μερικά ΣΜΝ προκαλούν τραυματισμούς στα γεννητικά όργανα ή στον πρωκτό και άλλα όχι, αυτό σημαίνει ότι μερικά ΣΜΝ μπορείς να τα καταλάβεις εύκολα γιατί φαίνονται, όχι όμως όλα. Καλό είναι να ρωτάτε τον σύντροφό σας εάν έχει κάποιο ιστορικό ΣΜΝ νοσημάτων ή αν έχει γενικότερα κάποιες ενοχλήσεις στα γεννητικά όργανα (φαγούρα- τσούξιμο- κάποιο σπυράκι ή νέο σημάδι κλπ). Πριν την διείσδυση πρέπει να προσέξετε εάν υπάρχει κάποια τέτοια ένδειξη και να συζητήσετε για το ιστορικό υγείας σας. Παρόλο που το προφυλακτικό μπορεί να σας προστατεύσει σε μεγάλο βαθμό από τα ΣΜΝ καλό είναι να απέχετε από το σεξ αν ο ένας από τους 2 σας έχει κάποιο δερματικό ΣΜΝ, καθώς μερικά μεταδίδονται ακόμα και με τη χρήση προφυλακτικού (τα κονδυλώματα, ο έρπης, η σύφιλη).Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ασφαλές το πρωκτικό σεξ χωρίς προφυλακτικό εάν παίρνουν κάποια αντιβιοτικά για ένα ΣΜΝ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΛΗΘΕΥΕΙ. Ο κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας υπάρχει έως ότου συμπληρωθεί η θεραπεία κατά του νοσήματος.
Άνθρωποι με HIV πρέπει να ενημερώνουν για την κατάσταση της υγείας τους ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ τους συντρόφους τους. Ακόμα και ήδη οροθετικοί μπορεί να κολλήσουν μια καινούρια παραλλαγή του ιού η οποία μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση της υγείας τους. Αν και τα 2 άτομα δεν είναι οροθετικοί τότε δεν υπάρχει κίνδυνος να κολλήσετε τον ιό, την αλήθεια όμως δε μπορείτε να τη γνωρίζετε ποτέ με σιγουριά αν δεν έχουν υπάρξει οι ανάλογες από κοινού εξετάσεις και δεν διατηρείτε μια αυστηρά μονογαμική σχέση.
Πριν την διείσδυση ο πρωκτός πρέπει να έχει χαλαρώσει με μασάζ και κάποιο λιπαντικό. Αυτό θα ελαττώσει την πιθανότητα να σχιστεί και να ματώσει ο πρωκτός και το έντερο και έτσι ελαττώνονται οι πιθανότητες να μεταδοθεί κάποιο ΣΜΝ. Το πρωκτικό σεξ ειδικά χωρίς λιπαντικό, μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς και να επιδεινώσει τις αιμορροΐδες. Υπάρχουν κλινικές που προσφέρουν προφυλακτική αγωγή κατά του HIV εντός 72 ωρών από την πιθανή επικίνδυνη επαφή.


Διείσδυση με προφυλακτικό.
ΣΜΝ που κινδυνεύετε να κολλήσετε : Κονδυλώματα (HPV) - Έρπης (HSV) – Σύφιλη.

Με τη χρήση προφυλακτικού ελαττώνεται κατά ένα σημαντικό βαθμό ο κίνδυνος να κολλήσετε HIV, γονόρροια, χλαμύδια, και ηπατίτιδα B, C αλλά δεν τον εξουδετερώνει τελείως γιατί υπάρχει πάντα η πιθανότητα να σπάσει το προφυλακτικό. Αν σχιστεί το προφυλακτικό κατά την διείσδυση τότε πρέπει αμέσως να σταματήσετε την συνουσία και να αντικαταστήσετε το προφυλακτικό. Τα προφυλακτικά πρέπει να φοριούνται πριν την επαφή πέους και πρωκτού. Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί, αν φορέσετε διπλό προφυλακτικό δεν είστε πιο ασφαλείς αλλά κινδυνεύετε περισσότερο γιατί αυξάνεται η πιθανότητα να σχιστεί το προφυλακτικό, από τη τριβή του ενός με το άλλο. Λιπαντικά όπως βαζελίνη και baby oil δεν είναι κατάλληλα γιατί δεν είναι συμβατά με το λατέξ και το καταστρέφουν. Το λιπαντικό πρέπει να έχει ως βάση το νερό, να είναι αξιόπιστης μάρκας ή ακόμα καλύτερα της ίδιας μάρκας με το προφυλακτικό ώστε να είναι απόλυτα συμβατά.Κατά την απομάκρυνση του πέους από το πρωκτό καλό είναι να κρατάτε το προφυλακτικό με το χέρι σας ώστε να μην γλιστρήσει από το πέος και μείνει μέσα στο έντερο.


Στοματικό Σεξ.
ΣΜΝ που κινδυνεύετε να κολλήσετε : Κονδυλώματα (HPV) – Χλαμύδια – Σύφιλη – Γονόρροια – Έρπης – HIV.

Ο κίνδυνος μετάδοσης ΣΜΝ μέσω του στοματικού σεξ είναι μικρότερος από την διείσδυση, αυτό όμως δεν τον κάνει να είναι και μηδαμινός καθώς πολλά ΣΜΝ μπορούν να μεταδοθούν από τα γεννητικά όργανα στο στόμα. Μπορεί να κολλήσετε χλαμύδια, σύφιλη, γονόρροια και σε μερικές πιο σπάνιες περιπτώσεις και κονδυλώματα. Ο έρπης είναι πιο πιθανόν να μεταδοθεί από τα γεννητικά όργανα στο στόμα καθώς και ο ιός HIV σε περίπτωση που υπάρχουν πληγές στο στόμα, ουλίτιδα, σκίσιμο στα ούλα ή έχει γίνει μια πρόσφατη εξαγωγή και είναι ακόμα ευαίσθητο το σημείο.