Ο υποψήφιος των Πρασίνων στη Φινλανδία, ο φιλοευρωπαίος Pekka Haavisto , 53 ετών και ανοιχτά gay, βρίσκεται πλέον στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Φινλανδία, μετά την καταμέτρηση των ψήφων του πρώτου γύρου.
Ο 53χρονος Pekka Haavisto, υπέρμαχος της προστασίας του περιβάλλοντος και της κοινωνικής ισότητας, συγκέντρωσε, ποσοστό 18,8%, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση μετά τον Sauli Niinistö, ο οποίος συγκέντρωσε 37%.
O  Haavisto θα έρθει αντιμέτωπος στις 5 Φεβρουαρίου με τον Sauli Niinistö, υποψήφιο του συντηρητικού και φιλοευρωπαϊκού κόμματος «Εθνικός Συνασπισμός», ο οποίος στην προεκλογική του εκστρατεία ασχολήθηκε κυρίως με την κρίση του ευρώ, μολονότι το θέμα αυτό δεν άπτεται πλέον των αρμοδιοτήτων του προέδρου της Φινλανδίας.
Η σεξουαλική ζωή του Haavisto, ο οποίος ήταν υπουργός περιββάλλοντος στο διάστημα 1995-1999 και σύμβουλος σε θέματα Ε.Ε και στον Ο.Η.Ε στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στο Darfour, δεν βρέθηκε στο επίκεντρο κατά την προεκλογική καμπάνια.
Ο Haavisto ζει με τον σύντροφο του Nexar Antonio Flores, ο οποίος είναι από το Εκουαδόρ και με τον οποίο έχει υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης. Οι δύο άνδρες ζουν μαζί από το 1997 και δεν το έχουν κρύψει ποτέ, αντιθέτως οι Φινλανδοί τους έχουν δει πάντα μαζί σε επίσημες εκδηλώσεις.
Ο νικητής του δεύτερου γύρου των εκλογών θα διαδεχθεί την Tarja Halonen, η οποία αποχωρεί έχοντας εξαντλήσει δύο θητείες στην προεδρία της Φινλανδίας. Μετά από δώδεκα χρόνια στο προεδρικό μέγαρο του Ελσίνκι, η Tarja Halonen, πάντως, θα έρθει στη δύσκολη θέσει να παραδώσει τα ηνία στον επόμενο πρόεδρο, που για πρώτη φορά ύστερα από τριάντα χρόνια δεν θα προέρχεται από τους κόλπους των Σοσιαλδημοκρατών.
Αν ο Haavisto εκλεγεί, θα είναι ο πρώτος ανοιχτά gay πρόεδρος της Φινλανδίας.