Την αντίθεση της Ορθόδοξης Εκκλησίας απέναντι στην απόφαση της πολιτείας της Νέας Υόρκης να νομιμοποιήσει τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων γνωστοποίησε με επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος προς τους πιστούς της Αμερικής.


Στην επιστολή του αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας στο Μυστήριο του Γάμου αντανακλά την ένωση ανάμεσα στο Χριστό και την Εκκλησία Του. Ως εκ τούτου, ο γάμος είναι κατ 'ανάγκη μονογαμικός και ετεροφυλόφιλος. Μέσα σε αυτή την ένωση, οι σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ενός άντρα και της γυναίκας θα πρέπει να τιμηθούν και να προστατεύονται ως ιερή έκφραση της αγάπης τους που έχει ευλογηθεί από τον Θεό. Τέτοιο ήταν το σχέδιο του Θεού για τον άνθρωπο από την αρχή. Σήμερα, ωστόσο, ο Θεϊκός αυτός σκοπός είναι όλο και περισσότερο υπό αμφισβήτηση, όπου οι κοινωνικές και πολιτικές πιέσεις για την εξομάλυνση των εργασιών, νομιμοποιούν και αγιάζουν την σύζευξη ατόμων του ιδίου φύλου. 


Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν μπορεί και δεν θα ευλογήσει γάμο ατόμων του ιδίου φύλου.  Ο γάμος μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, είναι ένας ιερός θεσμός που ορίστηκε από τον Θεό. Η ομοφυλόφιλη ένωση δεν είναι. Όπως και η μοιχεία και η πορνεία, οι ομοφυλοφιλικές πράξεις καταδικάζονται από την Αγία Γραφή. Τούτου λεχθέντος, όμως, πρέπει να τονίσουμε ότι τα άτομα με ομοφυλοφιλικό προσανατολισμό πρέπει να φροντίζονται με το ίδιο έλεος και την αγάπη που απονέμεται από τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό σε όλη την ανθρωπότητα. 

Ως επικεφαλής των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Αμερική και τα μέλη της SCOBA, - κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος – με μία φωνή  εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας για τις πρόσφατες εξελίξεις.  Προσευχόμαστε θερμά ώστε η παραδοσιακή μορφή του γάμου, ως μία διαρκής  πράξη και ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, θα τιμηθεί».