Μια τορπίλη βούλιαξε τη στρατιωτική ιεραρχία. Ένας gay αξιωματικός που είχε αποταχθεί από το ναυτικό εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολσιμού του, χάρη στην απόφαση του TAR της Γένοβας επανήλθε στο σώμα.
Εξαιρετικό ξεκίνημα του 2012, τουλάχιστον για τους γαλονοφόρους. Ο ευρύτερος στρατός μπήκε στη νέα χρονιά με τρεις σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες έχουν σκοπό να αναταράξουν από τα βάθη μερικά από τα γρανιτένια και αμετακίνητα ανώτερα κλιμάκια του στρατιωτικού κόσμου. 
Ύστερα από την απίστευτη βία που συστηματικά οργανώθηκε από την ιταλική πολιτειακή αστυνομία και εμφανίσθηκε ευρέως μόλις στο τέλος του 2011 αλλά υπάρχουν αναφορές γι αυτήν από τον Αύγουστο του 2007, προς μεγάλη αδιαφορία των υπευθύνων, ελπίζουμε έστω και σήμερα σε μια γρήγορη ολοκλήρωση των ερευνών για αυτές τις υποθέσεις, οι οποίες μέχρι τώρα εμφανίζονται ανεξήγητα 'μακρές, δύσκολες, λεπτές' και γι αυτό ανέφικτο να ολοκληρωθούν σε αξιοπρεπείς χρόνους. Αντιθέτως, δεν ήταν μακρά η διαδικασία που πρόσφατα κατέληξε σε μια προβλέψιμη - συντριπτική ήττα ενός τμήματος της στρατιωτικής ιεραρχίας.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.
Η πρώτη απόφαση είναι εντυπωσιακή και βρίσκεται σε αναμονή εφαρμογής αυτές τις ημέρες. Το TAR (περιφερειακό διοικητικό δικαστήριο) της Γένοβας, με την απόφαση Νο 00548/2011 REG.RIC., διέταξε την επαναφορά στην ενεργό υπηρεσία και σαν αποτέλεσμα την απόδοση εκ νέου του βαθμού και το διορισμό αξιωματούχου του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, ο οποίος έχει εκφράσει στην ιδιωτική του ζωή τον ομοφυλόφιλο σεξουαλικό προσανατολισμό του. Προέκυψαν από έρευνες - σε μια τοποθεσία του εξωτερικού - κάποιες φωτογραφίες που κρίθηκαν ακατάλληλες από την στρατιωτική διοίκηση, η οποία τις έκρινε ανάρμοστες για το στρατιωτικό καθεστώς.
Κανείς δε γνωρίζει ποιος ή πώς - αφού το ναυτικό δεν προτίθεται να αποκαλύψει την πηγή - ανέφερε την αμαρτωλή ύπαρξη των φωτογραφιών στην στρατιωτική ηγεσία. Κάποιοι είδαν τις άθλιες φωτογραφίες σε ένα site και υπηρετώντας από την οπτική του θεματοφύλακα του ναυτικού, θεώρησαν σωστό και πρέπον να προειδοποιήσουν την ηγεσία του ναυτικού να βγει με ασφάλεια από την άφθονη λάσπη και ντροπή. Αυτό κανονικά επιτυγχάνεται μέσα από μια πολύπλοκη πειθαρχική διαδικασία. Σε σύντομο όμως χρονικό διάστημα και όπως δικαίως αρμόζει σε αυτές τις περιπτώσεις οι οποίες θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τα εθνικά σύνορα και την ασφάλεια της χώρας, υλοποιήθηκε, προς αγαλίαση των καλών και νομότυπων, η απόταξη από την ενεργό υπηρεσία του αξιωματικού. Αυτό είχε σα συνέπεια την απώλεια του βαθμού, της θέσης, του μισθού, της εργασίας..
Αντιμέτωπος με αυτήν την απαράδεκτη παρακολούθηση και εισβολή στην προσωπική του ζωή, ο νεαρός αξιωματούχος φρεγάτας αναγκάστηκε να στραφεί στη δικαιοσύνη για να ζητήσει επιβεβαίωση της παραβίασης των δικαιωμάτων του, με την ελπίδα πως θα ξανακερδίσει το βαθμό, την εργασία και το μισθό του. Με μια φράση: Τη ζωή του. Τότε ανέθεσε την υπόθεση στο γραφείο του δικηγόρου Giorgio Carta, πρώην αξιωματικού των καραμπινιέρων, ο οποίος εδώ και χρόνια ανήκει στους πιο έμπειρους σχετικά με τους κανονισμούς και τους νόμους που διέπουν τον πολύπλοκο κόσμο των βαθμοφόρων.
Η θέση της υπεράσπισης δεν επικεντρώθηκε στον αποκλεισμό από το στρατό των φωτογραφιών που ανέβηκαν στο site, αλλά στην ανακολουθία της ζημίωσης της εικόνας και του γοήτρου του πολεμικού ναυτικού, θέση που την υιοθέτησε πλήρως το επιληφθέν δικαστήριο, ώστε να αποφασίσει την ακύρωση της πειθαρχικής ποινής, με συνέπεια ο αξιωματικός να μπορεί να επανέλθει στην ενεργό δράση. Δεν είναι εδώ όμως ο χώρος για να παρουσιαστούν με λεπτομέρειες οι - απίστευτες - πολυπλοκότητες της πρόσφατης αυτής δικαστικής υπόθεσης. Ούτε γίνεται να συνοψιστούν εδώ οι πάνω από 70 σελίδες των ακαδημαϊκών, άψογων επιχειρημάτων τα οποία η υπεράσπιση χρησιμοποίησε για να πείσει τους διοικητικούς δικαστές ενάντια στις αβάσιμες σοβαρές κατηγορίες που αντιμετώπιζε ο αξιωματούχος.
Το γεγονός είναι πως μετά από ένα χρόνο εξισορροπιστικών δικαστικών διαδικασιών όσον αφορά τις πειθαρχικές διώξεις και τις καταγραφές συμβάντων, το διοικητικό δικαστήριο της Γένοβας διέταξε την ακύρωση των πράξεων και πειθαρχικών μέτρων που ξεκίνησε ο στρατός για να ορίσει την επονείδιστη απόταξη του αξιωματικού από τις ιταλικές ένοπλες δυνάμεις.
"Η απόφαση που ανακοινώθηκε από το διοικητικό δικαστήριο 'στο όνομα του ιταλικού λαού', αποκατέστησε σε έναν ακίνδυνο και εξαίρετο αξιωματικό του πολεμικού ναυτικού την αξιοπρέπειά του η οποία είχε προσβληθεί. Αποκατέστησε τη θέση, την υπηρεσία, το μισθό και, όχι χωρίς σημασία, ανανέωσε το θαυμασμό των συναδέλφων του. Ανέκαθεν πίστευα στην ακεραιότητα των συναδέλφων δικαστών και στην αίσθηση του καθήκοντος που έχουν. Προέκυψε από τις αποδείξεις πως ο αξιωματικός γνώριζε πώς να κρατά την ιδιωτική του ζωή ξεχωριστά από την επαγγελματική.
Ούτε στάθηκαν (οι δικαστές) κατά την εξέταση - αυτό θα ήταν ασυγχώρητο - στο σύνολο των άθλιων αιτιάσεων τις οποίες ξεδίπλωσε η ηγεσία σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να αμαυρώσει την καριέρα, τον επαγγελματισμό και την ίδια τη ζωή ενός αξιωματικού.  
Η επιτυχής έκβαση αυτής της πρωτοφανούς δικαστικής απόφασης θα πρέπει επίσης να αποδοθεί στο γεγονός ότι αυτοί οι δικαστές είναι ελεύθεροι, ανεξάρτητοι και πεφωτισμένοι. Αφού εξέτασαν ογκώδη έγγραφα που συντάχθησαν από το υπουργείο άμυνας, τα χαρακτήρισαν ως ασήμαντα, ασαφή και άσχετα με το κατηγορητήριο. Πέρα όμως από τις καθαρά γραφειοκρατικές και δικαστικές πτυχές αυτής της απίστευτης ιστορίας που πρέπει να σημειωθούν, γεγονός είναι πως σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα αυτή η υπόθεση δε θα ξεκινούσε καν.
Μόλις πρόσφατα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατάργησε το νόμο του 1993, ο οποίος απαιτούσε από τους gay στο στρατό να μην αποκαλύπτουν το σεξουαλικό προσανατολισμό τους".