Σε μεγάλο ποσοστό ανδρών, η αντίληψη για την αρρενωπότητα τους, συσχετίζεται με το μήκος του πέους τους. Αρκετοί άνδρες δίνουν υπέρμετρη σημασία σε αυτό το ζήτημα, ενώ για άλλα θέματα, ζωτικής σημασίας για την υγεία τους, δίνουν λιγότερη προσοχή.

Διάφορες έρευνες εξέτασαν τις διακυμάνσεις του μήκους του πέους στους άνδρες. Το μήκος και η περίμετρος ενδιαφέρουν περισσότερο όταν το πέος βρίσκεται σε στύση. Το 70% των ανδρών έχουν πέος κατά τη στύση μήκους, που κυμαίνεται από 14 έως 16,5 εκατοστά. Στους πλείστους άνδρες το μήκος στύσης είναι 15,5 εκατοστά.


Εκτός από το μήκος, μεγάλο ενδιαφέρον ελκύει και η περίμετρος του πέους. Η περίμετρος κατά τη στύση κυμαίνεται συνήθως γύρω στα 12,4 εκατοστά, δηλαδή η διάμετρος είναι περίπου 4 εκατοστά. Δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα ότι το μήκος και η περίμετρος του πέους έχουν σχέση με τη φυλετική προέλευση του ανδρός. Υπάρχουν διακυμάνσεις σε όλες τις φυλετικές ή εθνικές ομάδες ανδρών.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι σχεδόν σε όλους τους άνδρες, το μήκος του πέους είναι περισσότερο από αρκετό για να έχουν μια άριστη απόδοση στο σεξ, προσφέροντας πλήρη ικανοποίηση στην ερωτική τους σύντροφο.