Ο οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων των Η.Π.Α. έδωσε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές, σε ανθρώπους, του εμβολίου SAV001 που ενδεχομένως θα προλαμβάνει τον ιό HIV.

Η ανακοίνωση έγινε στο πανεπιστήμιο του Western Ontario στο Οντάριο.
Ο Dr. Chil-Yong Kang, του Western’s Schulich School of Medicine and Dentistry, δήλωσε ότι «περάσαμε διάφορες προκλήσεις για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».
Επιστήμονες του πανεπιστημίου Western Ontario ανέπτυξαν το εμβόλιο, που προκαλεί την ισχυρή αντίδραση του ανοσοποιητικού σε αρχικές δοκιμές και φαίνεται να μην έχει παρενέργειες, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Ο Kang δήλωσε ότι η έγκριση του FDA για κλινικές δοκιμές είναι εξαιρετικά σημαντικό βήμα για το εμβόλιο, που έχει τη δυναμική να σώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη, εμποδίζοντας τη λοίμωξη από τον ιό HIV.
Το εμβόλιο, SAV001, θα πρέπει να περάσει από 3 φάσεις κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους.
Φάση 1. Με έναρξη τον Ιανουάριο του 2012 η φάση θα αφορά σε 30 οροθετικούς στους οποίους θα επανεξεταστεί η ασφάλεια.
Φάση 2. Θα εξετάσει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και θα αφορά σε 600 αρνητικούς στον ιό ανθρώπους, που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο προσβολής από τον ιό AIDS.
Φάση 3. Θα αποτυπώσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και θα αφορά σε 6.000 αρνητικούς στον ιό εθελοντές, που αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο προσβολής από τον ιό.