Ο Πάπας Βενέδικτος είπε τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου πως ο γάμος των gay είναι μια από τις απειλές προς την παραδοσιακή οικογένεια, οι οποίες υποσκάπτουν "το μέλλον της ίδιας της ανθρωπότητας".
Ο Πάπας έκανε κάποια από τα ισχυρότερα σχόλιά του κατά των γάμων των ομοφυλόφιλων, στην απεύθυνσή του κατά το νέο έτος στους διαπιστευμένους του διπλωματικού σώματος στο Βατικανό, στους οποίους ο ίδιος αναφέρθηκε σε κάποια οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα.
Είπε στους διπλωμάτες από σχεδόν 180 χώρες ότι η εκπαίδευση των παιδιών απαιτεί σωστές 'ρυθμίσεις' και ότι "η πρώτη θέση πάει στην οικογένεια, με βάση το γάμο ενός άνδρα και μιας γυναίκας.
Αυτή δεν είναι απλώς μια κοινωνική σύμβαση, αλλά περισσότερο ένα θεμελιώδες κύτταρο κάθε κοινωνίας. Συνεπώς, τέτοιες πολιτικές υποσκάπτουν την οικογένια και απειλούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το μέλλον της ίδιας της ανθρωπότητας", είπε.
Αξιωματούχοι του Βατικανού και της Καθολικής εκκλησίας ανά τον κόσμο διαμαρτύρονται ενάντια σε κινήσεις νομιμοποίησης των γάμων των gay στην Ευρώπη και σε άλλα αναπτυγμένα μέρη του κόσμου.
Ένας κορυφαίος αντίπαλος του γάμου των ομοφυλοφίλων στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Νέα Υόρκη, είναι ο Αρχιεπίσκοπος Timothy Dolan, τον οποίο ο Πάπας θα ανυψώσει σε καρδινάλιο τον επόμενο μήνα. 
Ο Dolan πολέμησε εναντίον των γάμων των ομοφυλοφίλων πριν νομιμοποιηθούν στην πολιτεία της Νέας Υόρκης τον περασμένο Ιούνιο και το Σεπτέμβριο έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα επικρίνοντας την απόφαση της κυβέρνησής του να μην υποστηρίζει μια ομοσπονδιακή απαγόρευση του γάμου των ομοφυλοφίλων. 
Με το γράμμα αυτό ο Dolan, που έχει την ισχυρή θέση του Προέδρου της Διάσκεψης των Επισκόπων των ΗΠΑ, δήλωσε ότι μια τέτοια πολιτική θα μπορούσε να "προκαλέσει μια εθνική διαμάχη μεταξύ εκκλησίας και κράτους με τεράστιες διαστάσεις".
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, η οποία έχει περίπου 1,3 δισεκατομμύρια μέλη σε όλο τον κόσμο, διδάσκει ότι ενώ η ομοφυλοφιλική τάση δεν είναι αμαρτία, οι ομοφυλοφιλικές πράξεις είναι και ότι τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν σε μια παραδοσιακή οικογένεια με μια μητέρα και έναν πατέρα.
"Η οικογενειακή μονάδα είναι θεμελιώδης για την εκπαιδευτική διαδικασία και για την ανάπτυξη τόσο των ατόμων όσο και των κρατών. Ως εκ τούτου υπάρχει ανάγκη για πολιτικές που προωθούν την οικογένεια και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και του διαλόγου", είπε ο Βενέδικτος στους διπλωμάτες.
Ο γάμος των gay είναι νόμιμος σε έναν αριθμό ευρωπαϊκών κρατών, συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας και της Ολλανδίας.
Μερικές Εκκλησίες που έχουν επιτρέψει το γάμο των γκέι, τις γυναίκες ιερείς, ομοφυλόφιλους κληρικούς και ομοφυλόφιλους επισκόπους, έχουν χάσει μέλη τους προς τον καθολικισμό και το Βατικανό έχει λάβει μέτρα για να διευκολύνει τη μετάβασή τους.
Το 2009, ο Βενέδικτος θέσπισε ότι οι Αγγλικανοί που εγκαταλείπουν την Εκκλησία τους, πολλοί επειδή αισθάνονται ότι έχει γίνει πάρα πολύ φιλελεύθερη, μπορούν να βρουν ένα σπίτι στον καθολικισμό σε μια παράλληλη ιεραρχία που τους επιτρέπει να κρατήσουν ορισμένες από τις παραδόσεις τους.
Το Βατικανό έχει συστήσει από τότε 'ordinariates', δομές παρόμοιες με τις επισκοπές, στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να επιβλέπουν πρώην Αγγλικανούς που έχουν κάνει μετάβαση και οι οποίες είναι ένα σημείο επαφής για όσους επιθυμούν να το πράξουν.