Απίστευτο επεισόδιο διάκρισης μας φτάνει από τη Σιένα, που θεωρείται μία από τις πιο πολιτισμένες πόλεις της Ιταλίας. Ο ταμίας της τράπεζας στην πόλη της Τοσκάνης αρνήθηκε να πραγματοποιήσει τη μεταφορά στην τράπεζα που ζήτησε ένας πελάτης, λέγοντας «είσαι αδερφή».
Το θύμα, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει αποκαλυφθεί, κατήγγειλε τι συνέβη στην εφημερίδα Corriere di Siena και την ιστοσελίδα News Siena. Όπως ο ίδιος λέει, όταν παρουσιάστηκε για μία και μοναδική μεταφορά στον υπάλληλο της τράπεζας, αυτός αρνήθηκε να τον ακούσει λέγοντας «είσαι αδερφή. Δε σε εξυπηρετώ ». Στην περιγραφή του, ο άνθρωπος επεσήμανε ότι η φράση λέχθηκε με απόλυτη αδιαφορία, σαν να ήταν το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο και κανείς δεν παρενέβη προς υπεράσπισή του. Τελικά, άλλος υπάλληλος επιχείρησε να κλείσει το περιστατικό αναλαμβάνοντας τη διαχείριση που απορρίφθηκε από τον ομοφοβικό συνάδελφό του.
Στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε από τη Siena News, το θύμα είναι ακόμα σε κατάσταση σοκ, («ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω τι συνέβη") κατήγγειλε τον πολιτιστικό εκφυλισμό που έλαβε χώρα στην Ιταλία τα τελευταία χρόνια, υποδεικνύοντας ιδιαίτερα τους Ιταλούς πολιτικούς ( φημίζονται για τις συχνές ομοφοβικές δηλώσεις τους) ως υπεύθυνους για την κατάσταση. "Δεν είναι ένα τοπικό πρόβλημα, αλλά εθνικό. Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνηθίσει σε έναν πολιτικό κόσμο που έχει εξαπλώσει μικροπρεπείς στάσεις απέναντι στους gay. Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μια γενική πολιτιστική παρακμή (...) Δυστυχώς, στην Ιταλία υπάρχουν άτομα που δεν μπορούν να σέβονται τους άλλους (...) Πιστεύω ότι ο φασισμός και ο ρατσισμός είναι πολύ δύσκολο να εξαλειφθούν », δήλωσε. Είναι άγνωστο αν η Τράπεζα, της οποίας το όνομα δεν έχει αποκαλυφθεί, έχει εφαρμόσει πειθαρχική δίωξη του υπαλλήλου.
Μια υπόθεση που τονίζει τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η κοινότητα των ΛΟΑΤ σε μια χώρα όπου τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει δημοφιλείς οι απόψεις των ακροδεξιών ομάδων (που έχουν την υποστήριξη ακόμα και από τομείς της αριστεράς) και όπου αυξάνεται περαιτέρω η βία κατά των ομοφυλοφίλων και των τρανσέξουαλ, μεταξύ της γενικής αδιαφορίας.