To Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας μετά από προσφυγή διέταξε την εφημερίδα Yeni Akit να καταβάλει αποζημίωση για προσβολή στα gay άτομα εξαιτίας ενός τίτλου της από το 2008, σύμφωνα με την Radikal.
Η Yeni Akit, η οποία είναι πλέον γνωστή ως «Vakit», δημοσίευσε μια ιστορία με τίτλο "Ο Üskül προτιμά διεστραμμένους," αναφερόμενη στον Zafer Üskül, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκείνη τη χρονική στιγμή, επειδή παρακολούθησε μια «Διεθνή Αντιομοφοβική Συνάντηση» που διοργάνωσε η Kaos GL, η κορυφαία ένωση για την υποστήριξη της κοινότητας των ΛΟΑΤ της Τουρκίας.
Σε ένα άρθρο που γράφτηκε από τον αρθρογράφο της Yeni, Akit Serdar Arseven, ορίζεται o Üskül ως "μέλος του ΑΚΡ [Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης] που έδωσε διασφαλίσεις για τα τραβεστί" αναφερόμενος σε λόγια του Üskül κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην οποία είπε ότι η κυβέρνηση εγγυάται ότι οι ομοφυλόφιλοι και οι λεσβίες δε θα πρέπει να διαχωρίζονται λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.
"Ο Üskül πήγε και συμμετείχε σε συνέδριο με σεξουαλικά διεστραμμένους! Μια συνάντηση [ομοφυλόφιλων]," έγραψε ο Arseven.
Η Kaos GL κατέθεσε αγωγή εναντίον της Yeni Akit και του Arseven, ζητώντας αποζημίωση για τον τίτλο και το σχετικό κομμάτι. Αλλά οι αγωγές απορρίφθηκαν από δύο δικαστήρια της Άγκυρας με την αιτιολογία ότι η εφημερίδα ήταν «εντός των ορίων της κριτικής."
Όμως, το Ανώτατο Δικαστήριο Προσφυγών παρέκαμψε τις αποφάσεις των δύο δικαστηρίων, λέγοντας: «Η ελευθερία του Τύπου δεν περιλαμβάνει την ελευθερία για προσβολή των προσωπικών ελευθεριών των ατόμων."
Η απόφαση του δικαστηρίου δήλωσε ότι η Kaos GL ήταν μια οργάνωση που προσπάθησε να προστατεύσει τα δικαιώματα των ατόμων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό και ότι ο Zafer Üskül ήταν μέλος του Κοινοβουλίου που ανταποκρίθηκε στο αίτημα από την Kaos GL.
Το δικαστήριο είπε ότι η Yeni Akit προσβάλει άτομα με διαφορετικές σεξουαλικές ταυτότητες κατά τρόπο που δεν μπορεί να θεωρηθεί κριτική και έτσι καταδίκασε την εφημερίδα και τον Arseven στην καταβολή αποζημίωσης.
Η εφημερίδα έχει διαταχθεί να πληρώσει 4.000 τουρκικές λίρες, ενώ Arseven έχει καταδικαστεί να πληρώσει 2.000 λίρες ως αποζημίωση.