Πρόκειται για εφαρμογή της νομολογίας δικαστηρίου των Η.Π.Α, η οποία είχε αναγνωρίσει, στις 8 Ιουλίου 2010, την ισχύ μιας δικαστικής απόφασης υιοθεσίας στις ΗΠΑ από κοινού, προς όφελος της Γαλλίδας συντρόφου της μητέρας ( μιας αμερικανίδας ) ενός κοριτσιού. Με την απόφαση αυτή και οι δύο γυναίκες είχαν  αναγνωρίστει από τη Γαλλία, μιας και από το γαλλικό δίκαιο, μόνο ένας θετός γονέας μπορεί να αναγνωριστεί, ενώ δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως γονέας ή θετός γονές ο/η σύντροφος.
Οι δύο νέες αποφάσεις αφορούν δύο ζευγάρια ανδρών. Το πρώτο ζευγάρι, έναν γάλλο και ένα βρετανό, οι οποίοι ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά με συχνές μετακινήσεις στη Γαλλία, στην οποία μπορούν πλέον να εγκατασταθούν. Το δεύτερο ζευγάρι αποτελούν, δύο γάλλοι άνδρες οι οποίοι είχαν μεταναστεύσει στον Καναδά πριν από 15 χρόνια και είχαν πλέον και την Καναδική υπηκοότητα.
Είναι η πρώτη φορά που γαλλικό δικαστήριο βασίζεται σε απόφαση ξένου δικαστηρίου για να βγάλει απόφαση η οποία να ισχύει στο γαλλικό έδαφος. 
Η από κοινού υιοθεσία ισχύει αποκλειστικά για ετεροφυλόφιλα ζευγάρια μέχρι σήμερα. Μια μεταρρύθμιση του άρθρου 343 του αστικού κώδικα μπορεί να βάλει τέλος σε αυτήν την διάκριση και να ανοίξει τον δρόμο και στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.