Καμία άλλη ήπειρος δεν φαίνεται να είναι τόσο πολωμένη σχετικά με τα γκέι δικαιώματα όσο η Αφρική. Από τη μία έχουμε την προοδευτική Νότια Αφρική, μια χώρα που νομιμοποίησε το γκέι γάμο το 2006, κι από την άλλη την οπισθοδρομική Ουγκάντα, όπου το “Νομοσχέδιο κατά της Ομοφυλοφιλίας” απειλεί να θεσπίσει τη φυλάκιση ή τη θανατική ποινή για τους γκέι άνδρες και τις γκέι γυναίκες. Ένα κύμα ακραίας ρητορικής μίσους και εχθρότητας κατά των ομοφυλόφιλων φαίνεται να έχει κατακλύσει πολλές Αφρικανικές χώρες, το οποίο συντηρείται από θρησκευτικούς ηγέτες, πολιτικούς και ΜΜΕ.

Στην Ουγκάντα, ο γνωστός ΛΟΑΤ ακτιβιστής David Kato βρέθηκε άγρια δολοφονημένος στο σπίτι του στις 26 Ιανουαρίου 2011. Ο θάνατος του ήρθε λίγες μόνο μέρες αφότου ο ίδιος και 2 ακόμη ακτιβιστές κατάφεραν να πετύχουν δικαστική απόφαση η οποία απαγόρευε στην τοπική εφημερίδα "Rolling Stone" να δημοσιεύσει ονόματα, διευθύνσεις και φωτογραφίες γκέι ατόμων. Τον Οκτώβριο του 2010 η ίδια εφημερίδα δημοσίευσε φωτογραφία και του ίδιου του Kato μαζί με ανάλογα στοιχεία άλλων 100 ανδρών σε ρεπορτάζ με τίτλο “Κρεμάστε τους”. Η εφημερίδα μαζί με άλλα ΜΜΕ και θρησκευτικές οργανώσεις προκάλεσαν μια πρωτοφανή αντι-γκέι υστερία, στον πυρήνα της οποίας τοποθετήθηκαν ο ιός HIV και η υποτιθέμενη “παιδεραστία” των ομοφυλόφιλων. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα το “Νομοσχέδιο κατά της Ομοφυλοφιλίας” να κερδίσει την αμέριστη υποστήριξη του κόσμου, ένα νομοσχέδιο που προβλέπει τη θανατική ποινή για “κατά συρροή” ομοφυλόφιλους και
ποινή φυλάκισης για φίλους και μέλη οικογενείας που δεν τους καταδίδουν στις αρχές.

Σε ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του BBC ο ανοιχτά γκέι DJ Scott Mills βρίσκεται στην Ουγκάντα με σκοπό να καταγράψει το πως είναι να είσαι γκέι στη χώρα αυτή. Το ντοκιμαντέρ τον εξέθεσε σε πολλούς κινδύνους, ενώ παράλληλα αποκάλυψε τις βαθιές ρίζες της ομοφοβίας στην κοινή γνώμη και ανέδειξε την ηρωική τόλμη όσων ανδρών και γυναικών αντιτίθενται στις προσταγές της ομοφοβικής κοινωνίας. Σε αυτό το διασκεδαστικό αλλά και αποκρουστικό κλιπάκι, το “ξεμάτιασμα” που επιχειρείται στον Scott για να του φύγει η ομοφυλοφιλία έχει ως βοηθήματα φωτιά, νερό και μια ζωντανή κότα!

Στο Μαλάουι πέρυσι η τραγική ιστορία του Tiwonge και του Steven, του γκέι ζευγαριού που φυλακίστηκε από τις αρχές επειδή τέλεσαν γκέι αρραβώνα, μας συγκίνησε όλους. Παρά το ότι τους δόθηκε τελικά χάρη, οι αρκετοί μήνες στη φυλακή και η κατακραυγή και οι πιέσεις που υπέστησαν μέσω των ΜΜΕ, είχαν ως αποτέλεσμα το ζευγάρι τελικά να χωρίσει. Ο Steven αρνήθηκε δημοσίως ότι είναι γκέι και απαρνήθηκε οριστικά τον Tiwonge, ο οποίος λέγεται ότι μετά από αυτό ζήτησε άσυλο σε χώρα του εξωτερικού. Φέτος το Μαλάουι έκανε ακόμα ένα ολισθηρό βήμα προς τα πίσω, βγάζοντας τον λεσβιακό έρωτα εκτός νόμου, όπως είχε κάνει προηγουμένως και με τον έρωτα μεταξύ ανδρών. Μια ανίερη ισότητα προς το χειρότερο!