Όπως ξερουμε υπάρχουν άνθρωποι που λαμβάνουν μεγαλύτερη ευχαρίστηση όντας οι ενεργητικοί σύντροφοι, top, άλλοι οντας οι παθητικοί (bottom) και αρκετοί που δεν έχουν σαφή προτίμηση ανάμεσα στα δύο, δηλαδή οι versatile. Yπάρχουν κι άλλα ονόματα και προσδιορισμοί, αλλά και κατηγορίες όπως άνθρωποι που δεν αυτοπροσδιορίζονται ως κάτι από τα παραπάνω ή και στρέιτ που όμως κάνουν σεξ με άντρες (MSM).
Κάποια χρόνια πριν μια ομάδα επιστημόνων υπό την καθοδήγηση του Trevor Hart στην Atlanta μελέτησε ένα γκρουπ από 205 gay αντρες συμμετέχοντες. Κάποια από τα συμπεράσματα ήταν:
(1) Οι αυτοπροσδιορισμοί σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τις σεξουαλικές προτιμήσεις. Δηλαδή οι αυτοπροσδιοριζόμενοι top λειτουργούν περισσότερο ως ενεργητικοι κοκ.
(2) Σε σύγκριση με τους bοttoms  οι tops ενδιαφέρονται περισσότερο για κάθε αντίστοιχη σεξουαλική συμπεριφορά που περιέχει διείσδυση (πχ στοματικό σεξ, sex toys κτλ)
(4) Οι Versatiles φαίνεται να απολαμβάνουν καλυτερη ψυχολογική υγεία από τους υπόλοιπους.Οι επιστήμονες υποθέτουν πως έχει να κάνει με την άνεσή τους με το σεξ και τους διαφορετικούς ρόλους και λιγότερο φόβο για το σεξ.
(3) Οι Tops έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άλλους να απορρίψουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα και να έχουν εσωτερικευμένη ομοφοβία. Επίσης είναι πιο πιθανό να έχουν κάνει σεξ με γυναίκα τους τελευταίους τρεις μήνες.
Μια άλλη προσπάθεια ήταν να συνδέσουν τις σεξουαλικές ταυτότητες με την επιδημία του AIDS, κάτι το οποίο όμως δεν οδήγησε πουθενά. Το μόνο ασφαλές συμπέρασμα ήταν ότι: Άνθρωποι που δεν αυτοπροσδιορίζονται ως gay αλλά παρ’ όλα αυτά έχουν σεξ με άντρες είναι πιο πιθανό να μην έχουν ενημερωθεί σωστά για τις σεξουαλικές πρακτικές και θέματα υγείας και συνεπώς πιο πιθανό να μεταδώσουν τον HIV σε άντρες ή γυναίκες.
Δημοσιεύτηκε πρόσφατα στo SCIENTIFIC ΑΜΕRΙCAN