Περισσότερα από 80 κράτη υπέγραψαν σήμερα στη Γενεύη κοινή δήλωση με την οποία η διεθνής κοινότητα προσκαλείται με τρόπο σθεναρό να συμβάλλει στον τερματισμό της σεξουαλικής βίας, που συνιστά ακραία μορφή παραβίασης ανθρωπίνων των δικαιωμάτων.
«Εκφράζουμε την ανησυχία μας λόγω των επίμονων στοιχείων κατά με τα οποία ανά γεωγραφική περιοχή του πλανήτη σημειώνονται περιστατικά βίας και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνδέονται (ή και βασίζονται στον) με το σεξουαλικό προσανατολισμό και με (στο) φύλο-- συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών, βιασμών και βασανισμών», υπογραμμίζεται στην κοινή δήλωση, που συνυπέγραψαν οι αντιπρόσωποι των 83 κρατών. Σε αυτά, συμπεριλαμβάνονται έξι αφρικανικά : Νότια Αφρική, η Γουϊνέα Μπισάου, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Ρουάντα, οι Σεϋχέλλες κι η Σιέρα Λεόνε.
Συγχρόνως, η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ γιά τα ανθρώπινα δικαιώματα καλείται ταχέως να αναλάβει δράση απέναντι στα φαινόμενα της σεξουαλικής βίας σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Η κοινή δήλωση θα παρουσιαστεί, πάντως, στο Συμβούλιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που συνεδριάζει αυτόν τον καιρό.
Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ, Ζαν-Μπατίστ Ματέι χαιρετίζει ιδίως το γεγονός της αποποινικοποίησης της ομοφυλοφιλίας και το γεγονός ότι αφρικανικά κράτη, μαζί με πάρα πολλά άλλα, απ' όλες τις περιφέρειες του πλανήτη, συμμετέχουν τώρα στη δημόσια καταδίκη κάθε μορφής σεξουαλικής βίας.
Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην αρχή του Μαρτίου επισήμανε ότι «είναι αντισυνταγματικός ο ομοσπονδιακός νόμος, περί 'Υπεράσπισης του Γάμου (DOMA)», όταν συγκεκριμένα ορίζει ότι «ο γάμος, αποκλειστικά, είναι η ένωση ενός άντρα και μιας γυναίκας».
Στην Ουγκάντα, τον Ιανουάριο φέτος, ο Ντέιβιντ Κάτο, ακτιβιστής υπέρ των ομοφυλόφιλων, δολοφονήθηκε. Στη χώρα αυτήν της ανατολικής Αφρικής, η ομοφυλοφιλία καταπιέζεται και τιμωρείται στα δικαστήρια.