Είναι η ιστορία που προκάλεσε κύματα συγκίνησης στο Βέλγιο. Πριν πολλά χρόνια ο 35χρονος Πέτερ παντρεύτηκε τον 27χρονο Λοράν. Βέλγοι υπήκοοι και οι δύο, για λόγους δουλειάς έχουν μετακομίσει σε ένα χωριό στη νότια Γαλλία. Αρχικά, η επιθυμία τους ήταν να ξεκινήσουν οικογένεια. Η υιοθεσία είναι νόμιμη για τα παντρεμένα ζευγάρια στο Βέλγιο, αλλά γρήγορα απογοητεύονται από τις περίπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες. Η αλήθεια είναι ότι αν και νόμιμη, η υιοθεσία από ζευγάρια του ίδιου φύλου παραμένει κάτι πολύ σπάνιο.

Αποφασίζουν να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, μια βιομηχανία που ανθίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου όπως η Ουκρανία και η Ινδία. Μετά από δύο χρόνια και αφού έχουν ξοδέψει συνολικά 80 χιλιάδες ευρώ, ο μικρός Σάμιουελ γεννιέται στην Ουκρανία. Οι δυο μπαμπάδες θα περάσουν μαζί του δυο εβδομάδες. Δεν γνωρίζουν ότι είναι η τελευταία φορά που τον βλέπουν.



Επιστρέφοντας στο Βέλγιο ξεκινούν τις διαδικασίες για να αναλάβει ο Λοράν -ως βιολογικός πατέρας- την αποκλειστική κηδεμονία του παιδιού. Ξεχνούν όμως μια σημαντική λεπτομέρεια: ο βελγικός νόμος επιτρέπει στα γκέι ζευγάρια την υιοθεσία, όχι όμως και την τεκνοποίηση μέσω παρένθετης μητέρας. Το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών αρνείται να χορηγήσει υπηκοότητα στο μικρό Σαμιουελ. Το ζευγάρι προσπαθεί να βγάλει το μωρό από την Ουκρανία χωρίς έγγραφα με αποτέλεσμα να κατηγορηθούν για απαγωγή. Ο μικρός καταλήγει σε μία ανάδοχη οικογένεια ουκρανών που δεν έχουν τα μέσα να τον φροντίσουν και στη συνέχεια σε ορφανοτροφείο. Ξεκινάει ένας Γολγοθάς που θα κρατήσει δύο χρόνια.

Στην πορεία, ένα βελγικό κανάλι θα ενδιαφερθεί για την ιστορία τους. Το δράμα και η αγωνία τους συγκινεί την κοινή γνώμη της χώρας που βομβαρδίζει με επιστολές διαμαρτυρίας τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στις αρχές του χρόνου ένα δικαστήριο στις Βρυξέλλες αναγνωρίζει στο Λοράν την πατρότητα του παιδιού και το υπουργείο υποχωρεί. Δέχεται να εκδοθεί διαβατήριο για ανθρωπιστικούς λόγους αλλά προειδοποιεί όλα τα υπόλοιπα ζευγάρια να μην επιχειρήσουν κάτι παρόμοιο. Στις αρχές Φεβρουαρίου, μετά από δύο χρόνια και τέσσερις μήνες, οι γονείς του μικρού Σάμιουελ τον σφίγγουν πάλι στην αγκαλιά τους.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το συγκλονιστικό ρεπορτάζ της βελγικής τηλεόρασης σχετικά με το πως εγκλιματίζεται ο μικρός Σάμιουελ στη θαλπωρή  της οικογενειακής ζωής μετά την τραυματική εμπειρία του ορφανοτροφείου. Μπορείτε να διαβάσετε τους αγγλικούς υπότιτλους πατώντας το CC (κάτω δεξιά, πάνω από το βέλος)...




“Όταν ήρθε ένα συνεργείο από την Ουκρανία να μας πάρει συνέντευξη, μίλησαν στο Σάμιουελ στα ουκρανικά. Εκείνος έκανε πάνω του και έφυγε τρέχοντας. Πρέπει να φοβήθηκε ότι θα τον πάρουν πίσω. Έχει συνδέσει αυτή τη γλώσσα με την τραυματική εμπειρία του ορφανοτροφείου. Είναι τόσο θλιβερό όταν σκέφτεται κανείς αυτά που πρέπει να πέρασε…”

Πηγή: Gay Super Hero