Στη χώρα του Εκουαδόρ, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα σε τροπικά δάση και έχει αμμουδερές παραλίες και κοσμοπολίτικες πόλεις, υπάρχουν πάνω από 200 κλινικές στις οποίες LGBT άνδρες και γυναίκες στέλνονται για να θεραπευθούν από την ομοφυλοφιλία τους. Οι κλινικές ισχυρίζονται πως η θεραπεία επιτυγχάνεται μέσω 'εντατικής αναμόρφωσης'. Οι κάτοικοι του Εκουαδόρ όμως διηγούνται μια διαφορετική ιστορία - ότι μέρος της θεραπείας είναι ευρύτατα χρησιμοποιούμενα σωματικά βασανιστήρια και ψυχολογική κακοποίηση. 
Ακτιβιστές από το Εκουαδόρ χρησιμοποιούν την διαδικτυακή πλατφόρμα υποστήριξης 'Change.org', για να μιλήσουν ενάντια στις 200 εναπομείνασες κλινικές βασανιστηρίων που υπάρχουν σε όλο το Εκουαδόρ. Οι ακτιβιστές ξεκίνησαν εκστρατεία στο Change.org νωρίτερα αυτόν το μήνα και ήδη συγκέντρωσαν την υποστήριξη πάνω από 80.000 ανθρώπων σε 124 χώρες.
Παρόλο που αυτές οι κλινικές λειτουργούν με το πρόσχημα ότι είναι κέντρα απεξάρτησης τοξικομανών, το κοινό γενικά γνωρίζει το λόγο ύπαρξής τους και δυστυχώς δεν είναι ασυνήθιστο για τις συντηρητικές οικογένειες να στέλνουν τα παιδιά τους εκεί, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψουν την ομοφυλοφιλία τους. Αυτό όμως που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι πως αυτές οι κλινικές χρησιμοποιούν βασανιστήρια και σεξουαλική κακοποίηση, για να θεραπεύσουν την ομοφυλοφιλία.

Η σιωπή έσπασε όταν τα θύματα άρχισαν να μιλούν. Τους τελευταίους έξι μήνες, πολυάριθμοι ασθενείς ξέφυγαν από τις κλινικές και πέρασαν στην αντεπίθεση, υποβάλλοντας μηνύσεις και μιλώντας δημόσια για τις εμπειρίες τους. Μία τέτοια ξεκάθαρη φωνή, είναι αυτή της 24χρονης Paola Ziritti. Οι γονείς της Paola γνώριζαν πως την έστελναν σε μια κλινική αναγκαστικής επιβολής πεποιθήσεων, αλλά δεν είχαν ιδέα πόσο φρικτά ήταν. Όταν η μητέρα της Paola κατάλαβε τι είχε κάνει, προσπάθησε να πάρει την κόρη της πίσω, αλλά η κλινική αρνήθηκε. Η διαδικασία για να ελευθερωθεί η Paola, κράτησε ένα χρόνο. "Πέρασα 2 χρόνια σε μια τέτοια εγκατάσταση και επί τρεις μήνες ήμουν αλυσοδεμένη με χειροπέδες, ενώ φύλακες έριχναν πάνω μου νερό και ούρα", είπε η Paola, η οποία περιέγραψε αναρίθμητα σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια που υπέστη κατά την 'αναμόρφωσή' της. "Γιατί η κλινική στην οποία βασανίστηκα, είναι ακόμα ανοιχτή";
Η Ziritti ήταν η πρώτη που μίλησε και που υπέβαλε επισήμως παράπονα ενάντια σε αυτά τα θεραπευτικά κέντρα. Από τότε που δημοσιοποίησε την ιστορία της, ενθάρρυνε και άλλους να κάνουν το ίδιο και το Σεπτέμβριο δύο ακόμα θύματα μίλησαν. Η οργάνωση 'Causana' αισιοδοξεί πως οι ιστορίες αυτών των γυναικών θα ενθαρρύνουν και άλλους να βγουν και να μιλήσουν.
Δεν είναι όμως μόνο τα πρώην θύματα που κάνουν τις αποκαλύψεις. Ένας συνασπισμός οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών του Εκουαδόρ, όπως είναι οι οργανώσεις 'Causana', 'Taller de Comunicación Mujer' και 'Artikulación Esporádika', ορθώνουν το ανάστημά τους ενάντια σε αυτές τις κλινικές. Ξεκίνησαν καμπάνια στο Change.org, απαιτώντας από την κυβέρνηση να διερευνήσει τις αναφορές για κακοποίηση. Λένε πως έφτασε η στιγμή για να σταματήσουν οι βασανισμοί των LGBT ατόμων κάτω από την κάλυψη της θεραπείας και το Εκουαδόρ να αρχίσει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών του, ανεξάρτητα από το σεξουαλικό προσανατολισμό τους.
Από την στιγμή που ξεκίνησε η εκστρατεία, κάτι περισσότερο από μία εβδομάδα, κέρδισε διεθνή προσοχή και ευρεία υποστήριξη. Πάνω από 80.000 υποστηρικτές από 124 χώρες υπέγραψαν με το όνομά τους την αίτηση στο Change.org petition, ζητώντας από τον υπουργό υγείας του  Εκουαδόρ, δρ. David Chirboga Allnut, να κάνει έρευνα και να κλείσει αυτές τις κλινικές.
Η υπεύθυνη συνήγορος της οργάνωσης 'Causana', Karen Barba, μίλησε δημοσίως για αυτές τις κλινικές. "Η κυβέρνηση του Εκουαδόρ πρέπει να σταματήσει να κάνει τα στραβά μάτια και να αντιμετωπίσει τη φριχτή κατάσταση αυτών των κλινικών βασανιστηρίων", είπε η Barba. "Εκτιμάται πως ακόμα λειτουργούν 200 τέτοιες κλινικές, ή και περισσότερες. Αυτό σημαίνει πως πιθανότατα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ανδρών και γυναικών που ακόμα βασανίζονται και κακοποιούνται σεξουαλικά, σε καθημερινή βάση. Οι δράστες σε αυτές τις εγκαταστάσεις, όχι μόνο δεν τιμωρούνται για αισχρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά κυριολεκτικά κερδίζουν από αυτές. Εμπνευστήκαμε από την υποστήριξη 80.000 ανθρώπων στην εκστρατεία στο Change.org και δε θα σταματήσουμε μέχρι κάθε μία από αυτές τις κλινικές, να κλείσει".
Η οργάνωση 'Causana', θεωρεί πως σημειώνεται πρόοδος. Αυτό που μέχρι πρώτινος ήταν σκοτεινό μυστικό, έγινε κραυγή συσπείρωσης για μια διεθνή έκκληση για δράση. Το Εκουαδόρ άρχισε να δείχνει την ευαισθησία του στη διεθνή πίεση και έκλεισε ήδη 30 κλινικές βασανιστηρίων. Με την υποστήριξη 80.000 ανθρώπων στο Change.org, η οργάνωση 'Causana' έχει διεθνή στήριξη για το αίτημα κλεισίματος των κλινικών. Η διεθνής LGBT κοινότητα περιμένει από το Εκουαδόρ να προστατεύσει τα δικαιώματα των LGBT μέσα στη χώρα, ώστε με αυτόν τον τρόπο, να κάνει ένα θετικό βήμα προς την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των LGBT διεθνώς.