Ένα δικαστήριο στο Βελιγράδι καταδίκασε τον Dragan Markovic, έναν αμφιλεγόμενο Σέρβο βουλευτή, για τα σχόλιά του ενάντια στους gay πριν από το ακυρωμένο Pride του 2011, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της 'Συμμαχίας Gay - Ετεροφυλόφιλων'.


Ο Aleksandar Olenik, δικηγόρος που εκπροσωπούσε τη Συμμαχία Gay - Ετεροφυλόφιλων, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο τύπου: "Το δικαστήριο αποφάσισε πως ο Dragan Markovic διέπραξε μια πράξη διάκρισης και τον διέταξε να μην την επαναλάβει".
Το δικαστήριο δεν επέβαλε κάποια ποινή ή πρόστιμο, αλλά διέταξε το βουλευτή να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα. 
Ο δικαστής είπε: "Μια διακεκριμένη μορφή διάκρισης έχει καθοριστεί, όπως επίσης η έκφραση και η υποκίνηση της μισαλλοδοξίας, του μίσους, τη μη αποδοχής, βασισμένη στο σεξουαλικό προσανατολισμό, αποτελούν συγκεκριμένη διάκριση, ειδικά αν η έκφραση διατυπώθηκε στα μέσα".
Τον Αύγουστο ο Markovic είπε πως ήταν κατά της διεξαγωγής του Pride 2011, "στο οποίο θέλουν να προβάλουν κάτι που είναι άρρωστο, σαν κάτι κανονικό".
Η παρέλαση του Pride που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στις 2 Οκτωβρίου στο Βελιγράδι, ακυρώθηκε από την αστυνομία για λόγους ασφαλείας.
Ένας αριθμός ομάδων υπερεθνικιστών είχε ανακοινώσει πως σχεδίαζε να διακόψει την παρέλαση.
Η Συμμαχία Gay - Ετεροφυλόφιλων, μία από τις οργανώσεις για τα δικαιώματα των gay που δρουν στη Σερβία, είπε σε δήλωση πως "έμεινε ικανοποιημένη από την ετυμηγορία και τη γρήγορη αντίδραση του δικαστικού συστήματος.
Αυτή η υπόθεση έχει στρατηγική σημασία, επειδή είναι η πρώτη φορά που τέτοια ετυμηγορία εκδίδεται κατά πολιτικού", είπε η οργάνωση. 
Πρόσθεσε ότι: "Τέτοια σχόλια πρέπει να καταδικάζονται από τη δικαιοσύνη επειδή οι πολιτικοί έχουν την υψηλότερη ευθύνη για την προώθηση της ανεκτικότητας, της δημοκρατικής κοινωνίας, της μη βίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".
Η πρώτη παρέλαση των gay στο Βελιγράδι το 2001, προκάλεσε πολλές διαμαρτυρίες. Μια δεύτερη απόπειρα το 2009 ακυρώθηκε από τους διοργανωτές της, όταν η αστυνομία τους απαγόρευσε να περάσουν από το κέντρο της πόλης, για λόγους ασφαλείας. 
Το 2010, το γεγονός έγινε στο Βελιγράδι, αλλά ακολούθησαν βίαια επισόδια, κατά τα οποία 150 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Ο πρόεδρος της χώρας, Boris Tadic, είχε καταδικάσει τις επιθέσεις, λέγοντας: "Η Σερβία θα εγγυηθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους πολίτες της, ανεξάρτητα από τις διαφορές μεταξύ τους και καμμία προσπάθεια να καταπιεστούν οι ελευθερίες με τη βία, δε θα επιτραπεί".
Η αστυνομία φέτος συνέλλαβε 6 κατά των gay εξτρεμιστές, για τα σχέδια να διακοπεί η παρέλαση του Pride, που τελικά ακυρώθηκε.