Ενώ η κυβέρνηση της Εσθονίας σκέφτεται τη νομιμοποίηση των γάμων των gay, οι Ρώσοι πολιτικοί ξεκινούν μια εκστρατεία κατά των ομοφυλόφιλων. Την προηγούμενη εβδομάδα, το τοπικό κοινοβούλιο της Αγίας Πετρούπολης ξεκίνησε να ψηφίζει ένα νόμο που απαγορεύει την 'ομοφυλοφιλική προπαγάνδα', εξισώνοντάς την με το αδίκημα της παιδοφιλίας. 
Νωρίτερα, είχαν εγκριθεί παρόμοιοι νόμοι από τα κοινοβούλια των περιοχών Ryazan και Arkhangelsk. Η Μόσχα είναι έτοιμη να ακολουθήσει. Εν τω μεταξύ, οι αντιπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος προτείνουν ένας τέτοιος νόμος να περάσει στην κρατική Δούμα, το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.
Παρόλο που η Ρωσία έχει τη φήμη χώρας η οποία δεν ανέχεται την ομοφυλοφιλία, τα δικαιώματα των LGBT (λεσβιών, gay, αμφισεξουαλικών και τρανσέξουαλ) ατόμων δεν έχουν παραβιαστεί επίσημα, ακόμα. Υπήρξε μια προσπάθεια να απαγορευθεί η 'ομοφυλοφιλική προπαγάνδα' (ή έφεση προς την ομοφυλοφιλία, όπως αποκαλείται στις ΗΠΑ) το 2003, αλλά εκείνος ο νόμος είχε απορριφθεί από την ομοσπονδιακή Δούμα. Τώρα η θέση των πολιτικών μοιάζει να έχει αλλάξει, πιθανότατα εξαιτίας μιας ορατής αλλαγής στην κοινή γνώμη.

Οι Ρώσοι είναι υπερβολικά ομοφοβικοί. Η δημοσκόπηση του κέντρου Levada της προηγούμενης χρονιάς, αποκάλυψε πως, σχετικά με την ομοφυλοφιλία, το 38% των ανθρώπων την θεωρούν σαν έλειψη ηθικών φραγμών και κακή συνήθεια, ενώ το 36% την βλέπουν σαν ασθένεια. Αυτές οι απόψεις έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς. Μόνο το 15% λέει πως είναι απλώς άλλος ένας σεξουαλικός προσανατολισμός, ο οποίος έχει ίδιο δικαίωμα ύπαρξης. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε κατά 5% τα τελευταία 5 χρόνια. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως οι ομοφυλόφυλοι χρειάζονται θεραπεία (21%), να απομονωθούν από την κοινωνία (18%) ή ακόμα και να εκκαθαριστούν (4%). Το 84% αντιτίθεται στους γάμους του ίδιου φύλου, ενώ το 82% δε θα ανεχθεί καμμία παρέλαση των gay, σε ρωσικές πόλεις. "Μια gay παρέλαση δεν μπορεί να ονομαστεί αλλιώς, εκτός από σατανική πράξη", δήλωσε πέρυσι ο πρώην δήμαρχος της Μόσχας Yury Luzhkov, υποθετικά εκπροσωπώντας την κοινή γνώμη.
Ενώ η ομοφοβία στις ΗΠΑ έχει θρησκευτική βάση, τα αίτια είναι διαφορετικά στη Ρωσία. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της Gallup, μόνο το ένα τρίτο των Ρώσων λέει πως η θρησκεία παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή του, σε αντίθεση με τα δύο τρίτα των Αμερικανών. Ο πατριαρχικός χαρακτήρας της Ρωσίας είναι ο σημαντικός παράγοντας για την ομοφοβία. Μπορούν να αφήσουν τις λεσβίες γυναίκες να υπάρξουν, αλλά οι gay άνδρες υφίστανται τεράστια πίεση. Οφείλεις να ανταποκριθείς στην εικόνα ενός 'αληθινού άνδρα', μουζίκου, μάτσο, δυνατού και ακόμα και βάρβαρου. Αλλιώς ρισκάρεις να περιφρονηθείς. Για τους περισσότερους Ρώσους, οι gay άνδρες, μόνο άνδρες δεν είναι.
Εκτός από τον πατριαρχικό χαρακτήρα της χώρας, τα ζητήματα των LGBT στη Ρωσία, θα πρέπει να θεωρηθούν τμήμα του γενικότερου προβλήματος ανεκτικότητας της χώρας. Το μισό έθνος, για παράδειγμα, θέλει την αναγραφή της εθνοτικής καταγωγής, να ξαναμπεί στα διαβατήριά του. Είχε συσταθεί αρχικά στη Σοβιετική Ένωση σα μέθοδος εθνικής διάκρισης και καταργήθηκε μετά τη δημοκρατική αλλαγή το 1991. Αφότου η ιδέα έγινε ξανά δημοφιλής, διαφορετικές πολιτικές ομάδες προσπαθούν να επωφεληθούν  από την εθνικιστική διάθεση με σλόγκαν όπως "ας υπερασπιστούμε το έθνος των Ρώσων" (σε αντίθεση με τους Τατάρους, τους Τσετσένους κ.λ.π.) συμπεριλαμβανομένων του κομμουνιστικού κόμματος και του λαϊκιστικού LDPR.
Ομολογουμένως, ούτε η κοινωνία ούτε οι αρχές φάνηκε ποτέ να ενδιαφέρονται για τα ζητήματα των μειονοτήτων. Αυτό είναι χαρακτηριστικό της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Ωστόσο, όταν η ρωσική κυβέρνηση καταστέλλει τα δικαιώματα διαφόρων κοινωνικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των μειονοτήτων, θα ήταν παράλογο να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των LGBT. Ομοίως, όταν οι Ρώσοι πολίτες δέχονται την τακτική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα ήταν μάλλον περίεργο αν υποστήριζαν τους ομοφυλόφιλους.
Δεν αποτελεί επομένως έκπληξη ότι τέτοιοι νόμοι περνούν τώρα. Έχουν μείνει μόνο δύο εβδομάδες πριν την ημέρα εκλογών για το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο και το τοπικό κοινοβούλιο της Αγίας Πετρούπολης. Η ταπείνωση των gay, των λεσβιών, των αμφιφυλόφιλων και των τρανσέξουαλ ανθρώπων, μοιάζει να είναι ένας εύκολος και σίγουρος τρόπος για να κερδηθεί η υποστήριξη των Ρώσων ψηφοφόρων. Δε θα είναι κάτι που θα υποχρεωθούν να δεχτούν, θα το καλωσορίσουν.
Πηγή: http://baltic-review.com/2011/11/no-country-for-gay-men/
Αναδημοσίευση από: http://www.actup.org/forum/content/russia-no-country-gay-men-6905/