Μετά από πρόταση έξι μελών του UMP (το κυβερνόν κόμμα στη Γαλλία) των Sébastien Chenu, Samia Badat, Frédéric Bouscarle, Nathalie Fanfant, Stéphane Jacquot και  David-Xavier Weiss που δήλωσαν ότι πρέπει να νομιμοποιηθεί ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και το να περιλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα του προέδρου Nicolas Sarkozy και υποψηφίου στις εκλογές του 2012, 18 βουλευτές του κόμματος του εκ των οποίων 17 μέλη της Λαικής Δεξιάς εξέδωσαν ανακοίνωση με τίτλο « Για το gay γάμο  : η απάντηση είναι όχι!».
«Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κόμματος απέρριψε την πρόταση των σοσιαλιστών για το gay γάμο τον περασμένο Ιούνιο, αυτό που έκαναν τα έξι μέλη του UMP και ενώ δεν συμφωνεί το μεγαλύτερο μέρος του κόμματος μαζί τους, είναι απαράδεκτο» δηλώνουν οι υπογράφοντες Jacques Remiller, Christian Vanneste, Richard Mallié, Jacques Myard και Brigitte Barèges.
Από τους υπογράφοντες μόνο ο Alfred Almont (βουλευτής της Martinique), δεν ανήκει στην Λαική Δεξιά.
« Επειδή το Εθνικό Μέτωπο ( ακροδεξιά ) και το Σοσιαλιστικό κόμμα θέλουν να προσελκύσουν ψηφοφόρους, η δεξιά δεν πρέπει να σταματήσει να υπερασπίζεται τον θεσμό της οικογένειας. Και αυτό δίοτι γνωρίζουμε ότι μετά το γάμο, η επόμενη διεκδίκηση θα είναι η υιοθεσία» αναφέρουν στην επιστολή τους.

Από την πλευρά του ο Emmanuel Blanc της GayLib, των ομοφυλοφίλων του UMP αναφέρει «Ήρθε η στιγμή για την πολιτική μας οικογένεια να πάρει ξεκάθαρη θέση, να αναλάβει τις ευθύνες της και να επιλέξει το στρατόπεδο της».
Η ΛΟΑΔ ομάδα του κόμματος, κάνει εννέα προτάσεις, μεταξύ των οποίων τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φίλου, την καταπολέμιση της ομοφοβίας και του HIV/AIDS, το δικαίωμα σε ομοφυλόφιλους άνδρες να δίνουν αίμα  αλλά και την ιατρική περίθαλψη των αμφισεξουαλικών και τη στήριξη τους.