Σύμφωνα με την εφημερίδα Copenhagen Post, η κυβέρνηση της Δανίας σχεδιάζει να νομιμοποιήσει τους gay γάμους μέχρι την άνοιξη του 2012.
Η είδηση ήρθε από τον Manυ Sareen, στέλεχος της κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας.
Μέχρι σήμερα στην χώρα, τα gay ζευγάρια μπορούν να κατοχυρώνουν και νομοθετικά τη συμβίωση τους.
Παρότι όμως, η Δανία είναι η πρώτη χώρα που νομιμοποίησε την κοινωνική συμβίωση το 1989, τα ομόφυλα ζευγάρια εξακολουθούν να μην έχουν την δυνατότητα γάμου, από την Δανέζικη Εκκλησία.
“Ανυπομονώ να δω το πρώτο gay ζευγάρι να βγαίνει από την εκκλησία. Θα στέκομαι δίπλα τους και θα πετάω ρύζι,” δήλωσε ο Sareen στην Δανέζικη εφημερίδα Jyllands-Posten.
Τα καλά νέα για τα gay δικαιώματα δε σταματούν εδώ, καθώς από την μια τα πολιτικά κόμματα της χώρας θεωρούνται εξαιρετικά “gay friendly”, ενώ όλα συμμετείχαν στη συζήτηση που ξεκίνησε το καλοκαίρι, για τον τρόπο που θα ξεκινήσει η Εκκλησία της χώρας να παντρεύει άτομα του ιδίου φύλου.
Η Σκωτία και η Αγγλία είναι δυο ακόμη χώρες που βρίσκονται σε αντίστοιχες συζητήσεις, αλλά όπως και σε πολλές ακόμη χώρες, οι γάμοι μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών αντιμετωπίζουν αντιδράσεις, ειδικά από την Καθολική Εκκλησία.
Στην Δανία, όμως, τα πράγματα φαίνεται πως έχουν πάρει τον δρόμο τους, καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο, το 75% των πολιτών είναι υπέρ των gay γάμων στην Εκκλησία.
Το ποσοστό αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τον Κλήρο. Γι αυτό και μεγάλη μερίδα της Εκκλησίας πιστεύει πως η λύση είναι η δημιουργία ενός ειδικού τελετουργικού για γάμους ομόφυλων ζευγαριών.
Για την ιστορία, να αναφέρουμε πως η πολιτεία της Νέας Υόρκης νομιμοποίησε τους gay γάμους τον Ιούνιο του 2011. Το 2000, η πολιτεία του Βερμόντ ήταν η πρώτη που έδωσε στα gay ζευγάρια, ίδια δικαιώματα και οφέλη με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, μέσα στα οποία περιλαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις σε θέματα υγείας, φοροαπαλλαγές και κληρονομικά δικαιώματα.
Μεταξύ των χωρών που επιτρέπουν τους gay γάμους σήμερα είναι το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Αργεντινή.