Το Μουσείο των προφυλακτικών στην Ταϊλάνδη είναι ένα εκπαιδευτικό κέντρο με την πρόκληση της αύξησης της ευαισθητοποίησης μεταξύ των νεότερων γενεών και ένα αφιέρωμα στα προφυλακτικά για την συμβολή τους στην πανδημία του AIDS κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90.
"Οι Ταϊλανδοί είναι συνήθως ντροπαλοί σχετικά με την αγορά προφυλακτικών, αλλά το κύριο πρόβλημα είναι μεταξύ των νέων", εξήγησε ο γιατρός Supawan Chongthamawat, υπεύθυνος για το κέντρο που βρίσκεται στα γραφεία του Τμήματος Ιατρικών Επιστημών.
Το 70 τοις εκατό των αφροδίσιων νοσημάτων προέρχεται από τον πληθυσμό των ηλικιών 15 - 35 ετών και οι περισσότεροι νέοι Ταϊλανδοί δε βλέπουν τον ιό HIV ως ένα πρόβλημα που τους επηρεάζει. Μόνο το 30 τοις εκατό περίπου στην ηλικία των 20 ετών χρησιμοποιούν προφυλακτικά στο νησί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Είναι ντροπή. Ο γιατρός αναγνώρισε ότι πολλοί Ταϊλανδοί νιώθουν αμηχανία όταν αγοράζουν προφυλακτικά. Γι αυτό όλο και περισσότεροι ενθαρρύνονται να επισκεφθούν το μουσείο, το οποίο είναι σε ένα μικρό σημείο στην επαρχία Nonthanburi, γειτονικά στην Μπανγκόκ.
"Δημιουργήσαμε ένα μουσείο πριν από δύο χρόνια με την ιδέα να συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία που μαζέψαμε στις εκστρατείες για την προώθηση της χρήσης προφυλακτικού κατά τα τελευταία 20 χρόνια και να δείξουμε πώς γίνεται ο έλεγχος της ποιότητας», είπε ο Supawan.
Πληροφορίες.
Η πρώτη αίθουσα του μουσείου στεγάζεται σε ένα εργαστήριο σε κυβερνητικό κτίριο, ενώ επιστήμονες με τις λευκές στολές τους παρουσιάζουν την ιστορία των ανδρικών και γυναικείων προφυλακτικών, λιπαντικών, των προεκτάσεων του πέους, ενώ προβάλλονται και παλιές διαφημίσεις με συνθήματα όπως 'Λογισμικό για το Υλικό σας', σε αντιδιαστολή με τον ιό του AIDS .
Η επίσκεψη, η οποία συνοδεύεται από τις εξηγήσεις του Δρ Supawan, συνεχίζεται στο εργαστήριο που μετρά την αντίσταση του αέρα, φουσκώνοντας τα προφυλακτικά μέχρι να σκάσουν.
Σε έναν άλλο τομέα, ο χειριστής τοποθετεί ένα προφυλακτικό σε μια μηχανή που το γεμίζει με 300 ml νερού και στη συνέχεια του κάνει μασάζ με μια πετσέτα, για να δοκιμαστεί η ελαστικότητά του.
Το εργαστήριο παρακολουθεί την ποιότητα των προφυλακτικών που κατασκευάζονται στην Ταϊλάνδη, μία από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής στον κόσμο, με 24000 κομμάτια ετησίως από μάρκες όπως η Durex, Ansell, και η SSL Lifetyle.
Σε κάθε 315 προφυλακτικά που υποβάλλονται σε δοκιμές σπάνε περίπου δύο με τρία, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα ποσοστό λιγότερο από 1 τοις εκατό πιθανότητα να χυθούν υγρά κατά τη συνουσία.
"Αυτά είναι κανονικά νούμερα, το διεθνές δίκαιο επιτρέπει ένα όριο 10 σπασμένων προφυλακτικών για κάθε 315 που υποβάλλονται σε δοκιμές", δήλωσε ο Δρ. Supawan. "Σε αντίθεση με αυτό που πολλοί άνθρωποι πιστεύουν, ότι το κλειδί για να μη σπάνε τα προφυλακτικά είναι το μήκος τους, ο πιο σημαντικός παράγοντας για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα σπάσει ένα προφυλακτικό είναι το πλάτος, που πρέπει να κυμαίνεται από 49 έως 56 χιλιοστά.
Στην Ταϊλάνδη προφυλακτικά που έκαναν εμπορική επιτυχία πριν 20 χρόνια είχαν πλάτος 49 χιλιοστά, ενώ πλέον αυτά που θεωρούνται φυσιολογικά είναι στα 52 - 52,5 χιλιοστά, αλλά πωλούνται και των 56".
Για τους εφήβους.
Οι ταϊλανδικές αρχές κατασκευάζουν επίσης προφυλακτικά 45 χιλιοστών για τους εφήβους ηλικίας 13 και 15 ετών, επειδή έχουν αυξηθεί σε αυτές τις ηλικίες οι Ταϊλανδοί που έχουν σεξουαλικές επαφές.
Μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος AIDS το 1984 και ιδιαίτερα στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Ταϊλάνδη υπέστη μια συγκλονιστική εξάπλωση της επιδημίας, που ελέγχθηκε στη συνέχεια χάρη στις εντατικές εκστρατείες πρόληψης.