Λόγω της επικράτησης στην κοινωνίας μας του άνδρα που ενδιαφέρεται για την εμφάνισή του, παρατηρείται στις μέρες μας ενδιαφέρον από τους άνδρες για αποτρίχωση, μόνιμη ή μη, σε διάφορα σημεία του σώματός τους. Κίνητρο για την αποτρίχωση στον αντρικό πληθυσμό αποτελεί και η προτίμηση για ένα λιγότερο brutal-image. Επίσης, και η ανάγκη σε κάποια σπορ για ένα πιο λείο δέρμα (κολύμβηση, υδατοσφαίριση, κ.α.) οδηγούν άνδρες σε αποτριχωτικές μεθόδους. Όποια κι αν είναι η αιτία, όλο και περισσότεροι άντρες χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους αποτρίχωσης (κερί, κρέμες, ξυραφάκι, ηλεκτρόλυση, laser, κ.α.) για να απαλλαγούν από τις τρίχες τους.

Οι πιο «δημοφιλείς» περιοχές για αποτρίχωση σε ένα αντρικό σώμα είναι η πλάτη, οι ώμοι, το κολλάρο, οι γλουτοί, το στήθος, το μεσόφρυο, η κοιλιά, οι μασχάλες, τα αυτιά, η μύτη, αλλά και τα χέρια και τα πόδια.
Θεραπεία με laser
Τα μηχανήματα laser έχουν εξελιχθεί πολύ στις μέρες μας και προσφέρουν πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Είναι η μόνη εγκεκριμένη διαδικασία που μπορεί να προσφέρει μόνιμη μείωση της τριχοφυΐας, χωρίς να είναι ταυτόχρονα επίπονη.
Η δέσμη laser δίνει την απαιτούμενη ενέργεια έτσι ώστε να συρρικνωθούν τα τριχοθυλάκια. Τα αποτελέσματα εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως το χρώμα της τρίχας (όσο πιο σκούρα, τόσο καλύτερα), το χρώμα του δέρματος, το πάχος της τρίχας, τη φάση ζωής που βρίσκεται η τρίχα (στην αν αγενή φάση έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα) κ.α.
Οι εφαρμογές επαναλαμβάνονται κάθε 1,5 μήνα περίπου. Το πόσες εφαρμογές θα απαιτηθούν διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο, ανάλογα με την περιοχή που θέλουμε να αποτριχωθεί, αλλά και πολλούς άλλους παράγοντες. Πάντως από τις πρώτες εφαρμογές ο άντρας βλέπει μια εμφανή μείωση της τριχοφυΐας.
Υπεύθυνος για την εφαρμογή της αποτρίχωσης με laser πρέπει να είναι πάντα ειδικός ιατρός και θα χρειαστούν μερικές επισκέψεις για να για μια πετυχημένη θεραπεία.
Βασικό πλεονέκτημα της αποτρίχωσης με laser είναι η μόνιμη μείωση της τριχοφυΐας. Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα, εάν αυτό είναι επιθυμητό, η αποτρίχωση να μην είναι πλήρης, στις περιπτώσεις εκείνες που ο άντρας δεν επιθυμεί την ολοκληρωτική απαλλαγή του από τις τρίχες, επιλέγοντας ένα πιο hairy pattern, σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή.
Εκτός από το πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα που εξασφαλίζει η laser-μέθοδος αποτρίχωσης, πλεονέκτημα αυτής αποτελεί και η πετυχημένη εφαρμογή της για αποτροπή περιστατικών τριχοθυλακιείτιδας. Είναι μια κατάσταση που ταλαιπωρεί πολλού άντρες σε διάφορα σημεία του σώματός στους, όπως για παράδειγμα στο λαιμό στην περιοχή που συχνά ονομάζεται απλά: κολάρο.
Συγκριτικό πλεονέκτημα του laser, σε σχέση με την αποτρίχωση με κερί για παράδειγμα, είναι και η πολύ χαμηλή αίσθηση άλγους έως και η πλήρης έλλειψη αυτού, που μπορεί κάποιος να νοιώσει κατά τη διάρκεια της εφαρμογής.
Το μειονέκτημα της αποτρίχωσης με laser είναι το υψηλό κόστος των εξειδικευμένων αυτών μηχανημάτων, που μεταφέρεται φυσικά και στο κόστος κάθε συνεδρίας. Βέβαια, το “value for money” σε μια τέτοια διαδικασία στην οποία επιζητείται μόνιμη έως και πλήρης μείωση της τριχοφυΐας, σε σύγκριση με τις άλλες μεθόδους αποτρίχωσης, την καθιστά προσεγγίσιμη και ανεκτή για τα μέσα βαλάντια.

Επαμεινώνδας ΧριστόπουλοςΙατρός
Αισθητική Ιατρική – Laser – Αντιγήρανση