Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται στη gay συνοικία των Βρυξελλών αρκετές ομοφοβικές επιθέσεις.Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις.
Ο δήμαρχος Βρυξελλών Freddy Thielemans επέλεξε να αναγγείλει οτι το σύστημα των διοικητικών ποινικών ρητρών θα επεκταθεί από το Μάρτιο του 2012. Μέχρι σήμερα μια σειρά «αντικοινωνικών πράξεων» όπως τα γκράφιτι, οι ακαθαρσίες των σκύλων κτλ τιμωρούνται κατ’ αυτό τον τρόπο. Με αυτόν τον τρόπο σκοπέυει να μειώσει το συναίσθημα ατιμωρησίας λαμβάνοντας υπόψη ότι η δικαιοσύνη, δεν μπορεί, λόγω φόρτου εργασίας να ασχοληθεί με αυτά τα θέματα. Στο μέλλον, οι λεκτικές προσβολές και οι μικρής μορφής σωματική βίας (παραδείγματος χάρη μαι σφαλιάρα) θα αποτελούν μέρος της εφαρμογής των νέων αυτών ποινικών ρητρών.
Ένα πρωτόκολλο συμφωνίας θα υπογραφεί τον Ιανουάριο με το δικαστήριο. Με τη δημιουργία του νέου συστήματος οι ενάγοντες θα πρέπει να κάνουν μήνυση στην αστυνομία η οποία θα διαβιβάζει το φάκελο στην πόλη των Βρυξελλών. Ο θύτης θα έχει ποινικές ρήτρες και πρόστιμο μεταξύ 50 και 250 ευρώ. Σε περίπτωση  επανάληψης, αυτό το ποσό θα αυξάνεται. Το ενδιαφέρον είναι οτι οι ποινικές ρήτρες είναι συσσωρεύσιμες, μια προσβολή και μια ελαφράς μορφής σωματική βία θα αποτελούν δύο διαφορετικά γεγονότα.
Αυτό το νέο πλάνο έχει ήδη παρουσιαστεί στις οργανώσεις και τους εμπόρους στη gay συνοικία κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίαση για την πρόληψη της ομοφοβίας. Ο δήμαρχος υπενθυμισε ότι οι αστυνομικοί έλαβαν ειδική κατάρτιση στην υποδοχή θυμάτων ομοφοβίας και ότι μια σημαντική καμπάνια είχε διεξαχθεί τον περασμένο Μάιο για να προτρέψει τα θύματα να καταθέσουν μήνυση . Αλλά οι φορείς όλοι απαιτούν μια ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας μέσα στη συνοικία. Έτσι έξι επιπλέον αστυνομικοί επιτηρούν από τον  Αύγουστο, αλλά είναι υπερβολικά λίγο ορατοί. Ο επικεφαλής των σωμάτων της αστυνομίας των Βρυξελλών έχει προτείνει η λειτουργία αυτών των περιπολιών να προσαρμόζεται, κυρίως σε επίπεδο ωραρίων, μιας και η πλειοψηφία των περιστατικών γίνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας.