Το στρες προκύπτει και από την καθημερινή έκθεση στην ανισότητα, όχι μόνο από τραυματικές πράξεις παρενόχλησης, σύμφωνα με μελέτη.

Ο στιγματισμός και οι ανισότητες που οι λεσβίες, οι gay και οι αμφιφυλόφιλοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα του στρες και να επηρεάσουν την υγεία τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
"Φανταστείτε να ζείτε μια ζωή φοβούμενοι τον αποκλεισμό από τους φίλους σας, την οικογένεια και τον επαγγελματικό κύκλο σας, απλά επειδή είστε αυτοί αυτοί που είστε και εξαιτίας αυτού που αγαπάτε. Το άγχος αυτό επηρεάζει την ζωή και την υγεία ενός ανθρώπου", είπε η μία από τους εκδότες της έρευνας, Ilan Meyer, από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, τη νομική σχολή του Λος Άντζελες.
Οι ερευνητές επιχείρησαν να μάθουν τι αποτέλεσμα είχε το στρες που προκύπτει από καθημερινά, όχι τραυματικά γεγονότα, όπως είναι η απομόνωση στη δουλειά και η αποξένωση από την οικογένεια, σε 57 λεσβίες, gay και αμφιφυλόφιλα άτομα.
Οι μελετητές ενδιαφέρθηκαν για όσα προκύπτουν καθημερινά, παρά για προφανείς παρενοχλήσεις και εγκλήματα μίσους.
Οι μαύροι και Ισπανοί φοιτητές που συμμετείχαν, ανέφεραν το άγχος από την ομοφοβία, το ρατσισμό και το σεξισμό, το οποίο άγχος τους οδήγησε στο να χάσουν ορισμένες ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένης της εκπαιδευτικής εξέλιξης και να έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση.
"Για τα μέλη μειονοτήτων, οι καθημερινές τους εμπειρίες που ίσως φαίνονται ασήμαντες σε άλλους, μπορούν στην πραγματικότητα να έχουν σημαντική επίδραση στην ευημερία τους", είπε η Meyer. "Η απλή ιδέα πως το να περπατήσεις έξω από το σπίτι σου, θα σε οδηγήσει σε κοινωνική απόρριψη και στιγματισμό, δημιουργεί ένα κλίμα άγχους που μπορεί να οδηγήσει σε επιζήμιες, μακροπρόθεσμες συνέπειες".
Η έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα στη 'Σεξουαλική έρευνα και Κοινωνική πολιτική'.
Αν υπάρχει κάτι θετικό σε όλο αυτό, κάποιοι από τους συμμετέχοντες ανέφεραν πως, το να είναι στιγματισμένοι τους βοήθησε να προσδιοριστούν σαν άτομα και τους πίεσε να εξερευνήσουν νέους και πιο θετικούς δρόμους, τους οποίους αλλιώς δε θα είχαν σκεφθεί. 
Οι ερευνητές κατέληξαν πως τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση της δημόσιας πολιτικής, ρίχνοντας φως σε λιγότερο φανερά αποτελέσματα της κοινωνικής ανισότητας ενάντια στις λεσβίες, τους gay  και τους αμφιφυλόφιλους. 
"Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως αυτοί που καθορίζουν τις πολιτικές, πρέπει να σκεφτούν με περισσότερη ευρύτητα και να μην απλώς μειώνουν τις ακραίες μορφές παρενόχλησης μέσω μέτρων όπως οι πολιτικές κατά του εκφοβισμού", δήλωσε η Meyer σε συνέντευξη σε περιοδικό.
"Παρόλο που η μείωση της κακοποίησης και της βίας πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος, οι πολιτικές που ενδυναμώνουν τις θετικές πλευρές της gay ταυτότητας, όπως παρεμβάσεις που συνδέουν τα LGBT άτομα με τις κοινότητές τους, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες που προκαλείται από τον κοινωνικό αποκλεισμό", κατέληξε η Meyer.
Πηγή: Sexuality Research and Social Policy, news release