Οι ηλικιωμένοι ισπανοί ομοφυλόφιλοι βρήκαν ένα ασφαλές λιμάνι μακριά από τα βλοσυρά κι υποτιμητικά σχόλια των γύρω τους: το «Ίδρυμα της 26ης Δεκεμβρίου», ο πρώτος οίκος ευγηρίας για γκέι, άνοιξε της πύλες του στη Μαδρίτη, στην «φιλελεύθερη» περιοχή Τσουέκα, στο κέντρο της πόλης. Πλέον οι υπέργηροι ομοφυλόφιλοι μπορούν να ζήσουν την τρίτη ηλικία τους μακριά από τα αδηφάγα βλέμματα του κοινωνικού τους περίγυρου.

«Για πολλά χρονια οι γείτονες μου με αποκαλούσαν «αδελφή» και μου μιλούσαν υποτιμητικά», λέει ο 65χρονος Χοσε Μαρία Χερέρας, που λεει πως η ζωή του «πήρε την κάτω βόλτα, όταν οι περίοικοι μου έμαθαν πως είμαι γκέι. Έμενα σε έναν οίκο ευγηρίας, αλλά κανείς δεν ήθελε να μοιραστεί ένα δωμάτιο δυο κλινών μαζί μου, από φόβο. Τώρα όμως θα πάω να μείνω στο ίδρυμα αυτό κι όλα θα βελτιωθούν».

«Για δεκαετίες, πολλοί Ισπανοί θεωρούσαν πως ήταν αμαρτία κι αρρώστια από το Θεό να είσαι ομοφυλόφιλος», τονίζει ο Φεδερίκο Αρμεντέρος, διευθυντής του ιδρύματος, που πήρε το όνομά του από την ημέρα εκείνη του Δεκεμβρίου του 1979 όταν καταργήθηκε ο νόμος που ίσχυε επί δικτατορίας του στρατηγού Φρανσίσκο Φράνκο και ανάγκαζε τους γκέι να υφίστανται θεραπείες με ηλεκτροσόκ προκειμένου να «θεραπευτούν». Το υπερσύγχρονο συγκρότημα κατοικιών διαθέτει 115 δωμάτια, σπα και εστιατόριο, ενώ στο γυμναστήριο του προβλέπεται να ξεκινήσουν σύντομα μαθήματα γιόγκα, Τάι Τσι και χορού.


«Η ζωή για έναν ηλικιωμένο ομοφυλόφιλο είναι χειρότερη απ' ότι για έναν νεαρό γκέι», εξηγεί ο κ. Αρμεντέρος, προσθέτοντας πως «πολλοι υπέργηροι γκέι αναγκάζονται να «ξαναμπούν στη ντουλάπα» και να αρνηθούν την ομοφυλοφιλία τους, προκειμένου να γίνουν αποδεκτοί από το κοινωνικό σύνολο».

Η περιοχή Τσουέκα της Μαδρίτης θεωρείται ως μια από τις πλέον υποδειγματικές εστίες για γκέι σε όλο τον κόσμο, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ντέιβι Βίλατζ (η γκέι κοινότητα στο Βανκούβερ του Καναδά) και του Μαραί στο κέντρο του Παρισιού.