Τρεις άνδρες στη Βόρεια Κύπρο συνελήφθησαν για σεξουαλικές πράξεις 'ενάντια στη φύση'.
Οι άνδρες συνελήφθησαν σε σπίτι στη Βόρεια Λευκωσία την προηγούμενη Πέμπτη και ήδη είναι υπό κράτηση για 5 ημέρες.
Η τουρκοκυπριακή αστυνομία υπέβαλε αίτημα να τους κρατήσει για ακόμα δύο ημέρες, επικαλούμενη την ανάγκη για περισσότερο χρόνο διερεύνησης.
Συνελήφθησαν με την κατηγορία 'της συνομωσίας για να έχουν σεξουαλική επαφή ενάντια στην κανονικότητα της φύσης', η οποία επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι και 5 χρόνια.
Σύμφωνα με την εφημερίδα 'Κυπριακά νέα', ο πρώην υπουργός Μιχάλης Σαρρής, 65 χρόνων, είναι ένας από τους συλληφθέντες. Οι άλλοι άνδρες είναι ηλικίας 17 και 30 και κάτι χρόνων.
Σε αντίθεση με την Κύπρο, στα κατεχόμενα ισχύουν ακόμα οι νόμοι της βρετανικής αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας. Τον Ιούλιο, η εφημερίδα ανέφερε ότι δύο άνδρες συνελήφθησαν επειδή έκαναν σεξ σε ξενοδοχείο.
Οι Κύπριοι ευρωβουλευτές Ελένη Θεοχάρους και Ιωάννης Κασουλίδης, ζήτησαν την άμεση αποφυλάκιση των τριών ανδρών.
Δήλωσαν: "Αυτές οι συλλήψεις παραβαίνουν εντελώς το διεθνές δίκαιο και το ανθρώπινο δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή. Το ότι κατηγορούνται είναι παράνομο υπό το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εντελώς άσκοπο, αφού δε διαπράχθηκε ζημιά. Οι συναινούντες ενήλικοι έχουν το δικαίωμα να έρχονται σε σεξουαλική επαφή με άτομα του ίδιου φύλου, αυτοί οι άνδρες πρέπει να απελευθερωθούν τώρα".