Το Gay Pride στη Σερβία απαγορεύθηκε τελικά από την αστυνομία. Οι αρχές φοβούνται την επανάληψη των επεισοδίων που αμαύρωσαν την πορεία της προηγούμενης χρονιάς και είχαν τραυματιστεί σχεδόν 100 αστυνομικοί. Η πορεία θα γινόταν την Κυριακή στην πρωτεύουσα του Βελιγραδίου.
Το ειδησεογραφικό site Β92.com γράφει πως η αστυνομία ανακάλυψε ότι ακροδεξιοί εξτρεμιστές σχεδίαζαν να αποδυναμώσουν τα μέτρα ασφαλείας, βάζοντας φωτιές.
Οι διοργανωτές του Pride όμως δηλώνουν απρόθυμοι να ματαιώσουν την πορεία. Ο διοργανωτής Goran Miletic δήλωσε στο Reuters νωρίτερα σήμερα πως οι αρχές δε θα έπρεπε να ενδίδουν στις απειλές βίας.
"Η βία δεν είναι κάτι το φυσιολογικό. Αυτό που είναι κανονικό σε μια δημοκρατική χώρα είναι να μπορούν οι άνθρωποι να συγκεντρώνονται ειρηνικά για λίγες ώρες", είπε.
Ο αρχηγός της σερβικής αστυνομίας του Βελιγραδίου, ο δήμαρχος και ο υπουργός εσωτερικών της χώρας τάχθηκαν υπέρ του να ακυρωθεί η πορεία.
Ο υπουργός εσωτερικών Ivica Dacic είπε ότι το Pride ενέχει πολλούς κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια, την αστυνομία και τις ιδιοκτησίες  αφού μια ακροδεξιά ομάδα σχεδιάζει να κάνει πορεία την ίδια ώρα.
Δήλωσε στο Reuters: "Αν ήμουν εκ των διοργανωτών θα λάμβανα υπόψιν μου την αξιολόγηση της ασφάλειάς μας και θα ανέβαλλα την παρέλαση.
Αν δεν πάρουν αυτήν την απόφαση, θα υποχρεωθεί η αστυνομία να το κάνει, αφού δεν το κάνει κανένας άλλος".
Πέρυσι, 150 άνθρωποι - οι περισσότεροι αστυνομικοί - τραυμτίστηκαν όταν 20.000 άτομα πραγματοποίησαν πορεία κατά των gay διαδηλωτών.

Μεταφρασμένα από το LesAndMore.gr