Ο Steven Russell αρχικά είχε φυλακισθεί για απάτη. 4 επιτυχείς, μη βίαιες, γεμάτες αγάπη, αποδράσεις κατάφερε αργότερα. Η ζωή του έγινε ταινία με τίτλο 'I Love You Phillip Morris', στην οποία το ρόλο του έπαιξε ο Τζιμ Κάρεϋ. Τώρα εκτίει ποινή φυλάκισης 144 χρόνων, στις εγκαταστάσεις της ποινικής δικαιοσύνης στο Τέξας. Ο Laurence Watts του πήρε συνέντευξη, ανταλάσσοντας μαζί του γράμματα.
Οι θεατές αρέσκονται σε ένα καλά οργανωμένο μικρό έγκλημα. Μας αρέσει μια καλή καταδίωξη και λατρεύουμε να βλέπουμε την άμοιρη αστυνομία να προσπαθεί να πιάσει τους κατάδικους και εγκληματίες. Ιδιαίτερα μας αρέσει όταν στην οθόνη εμφανίζονται αυτές οι λέξεις: Βασισμένη σε αληθινή ιστορία.
Το Χόλυγουντ το γνωρίζει αυτό. Γι αυτό ο Phil Collins έπαιξε τον Buster Edwards στην ταινία 'Η μεγάλη ληστεία του τρένου' το 1988 και ο Leonardo DiCaprio έπαιξε τον πλαστογράφο και πλαστοπρόσωπο Frank Abagnale στην ταινία 'Πιάσε με αν μπορείς' το 2002. Αυτό που ήταν διαφορετικό για την απόφαση του Τζιμ Κάρεϋ να υποδυθεί τον απατεώνα και καλλιτέχνη στις αποδράσεις, Steven Russell, στην ταινία του 2010 'I Love You Phillip Morris', ήταν η σεξουαλικότητα του χαρακτήρα: Ο Steven Russell είναι gay, στην οθόνη και στην πραγματική ζωή. Τι συμμετοχή είχε στην ταινία;
"Καμία απολύτως", μου λέει. "Ο Phillip είχε εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό. Αφέθηκε ελεύθερος το Νοέμβριο του 2003. Ο Ewan McGregor μάλιστα πέρασε λίγες ημέρες μαζί του στο σπίτι του στο Αρκάνσας. Έχω μόνο δει κομμάτια από την ταινία σε συνεντεύξεις στην τηλεόραση, αλλά από ό,τι καταλαβαίνω, η ταινία δείχνει φοβερή. Από τη στιγμή που άρχισε να προβάλεται, τα γράμματα που λαμβάνω από 5 - 6 το μήνα, αυξήθηκαν σε χιλιάδες".
Η παράνομη ζωή του Russell ξεκίνησε στις 13 Μαρτίου του 1992 όταν απέδρασε από την πολιτειακή φυλακή Harris, που βρίσκεται στο Χιούστον του Τέξας. Όταν ο Russell καταδικάστηκε ένα μήνα νωρίτερα, ήξερε πως αν παρέμενε στη φυλακή δε θα ξαναέβλεπε τον εραστή του Jim Kemple, ζωντανό. Ο Kemple είχε AIDS.
"Έχε υπόψιν σου πως στο Τέξας καταδικάστηκα να εκτίσω ποινή 10 ετών για ασφαλιστική απάτη, άλλους 6 μήνες για πλαστό διαβατήριο και η Βιρτζίνια ζήτησε άλλες 90 ημέρες για κλοπή", λέει ο Russell. "Μέχρι να βγω από τη φυλακή, ο Jim θα ήταν νεκρός".
Ο Russell αποφάσισε να αποδράσει. Παρατηρούσε επιμελώς τους φρουρούς της φυλακής, απέκτησε ένα t-shirt και κάποια κόκκινα παντελόνια και έκλεψε ένα Walkie Talkie. Όταν ήρθε η κατάλληλη στιγμή, έβγαλε τη στολή του φυλακισμένου, άλλαξε με τα νέα του ρούχα, πέρασε μπροστά από τους φύλακες στο χώρο των επισκεπτών και βγήκε από την μπροστινή πόρτα.
"Η πρώτη μου απόδραση ήταν επιτυχής επειδή χρησιμοποιούσα τον ασύρματο στη συχνότητα της αστυνομίας, για να περάσω μπροστά από το παράθυρο του φύλακα της σκοπιάς. Οι φρουροί νόμιζαν πως ήμουν μυστικός αστυνομικός. Είχα έξαψη αδρεναλίνης. Οι πρώτες στιγμές ελευθερίας ήταν υπέροχες. Περισσότερο από όλα, ήξερα πως θα έβλεπα και θα φρόντιζα τον Jimmy. Έζησε ακόμα 26 μήνες μετά την απόδρασή μου".
Ο Russell και ο Kemple πήγαν στην πόλη του Μεξικό, επιστρέφοντας στην Αμερική μόνο για οικονομικά ζητήματα και την υγεία του Kemple. Ο Russell πέρασε 2 χρόνια κυνηγημένος μαζί με τον Kemple, φροντίζοντάς τον, αφού η υγεία του επιδεινωνόταν. Τελικά η αστυνομία εντόπισε τον Russell στη Φιλαδέλφεια. Συνελήφθη ξανά. Ο Kemple πέθανε λίγες εβδομάδες αργότερα, γεγονός που καταρράκωσε τον Russell.
Την Άνοιξη της επόμενης χρονιάς, το 1995, ο Russell γνώρισε τον Phillip Morris, στη νομική βιβλιοθήκη της φυλακής. Ο Morris είχε καταδικαστεί για κλοπή σχετικά με μια αυτοκινητοβιομηχανία. Ερωτεύθηκαν. Μέχρι το τέλος της χρονιάς πήραν και οι δύο αναστολή και ετοιμάζονταν να χτίσουν μια ζωή μαζί. Από επιθυμία να προσφέρει τα απαραίτητα στον Morris, ο Russell παραποίησε το βιογραφικό του και βρήκε μια θέση σαν οικονομικός διευθυντής σε μια οργάνωση διαχείρισης υγείας, που ονομάζεται NAMM. Κατά τους 4 μήνες που εργάστηκε για αυτούς, έκλεψε 800.000 δολάρια. Δεν υπήρχε γι αυτόν η επιλογή του ορθού δρόμου;
"Το σύστημα υγείας έκανε τον Jim και εμένα να περάσουμε μια κόλαση κατά τη διάρκεια της ασθένειάς του", λέει ο Russell. "Δεν κάλυπταν το κόστος για ορισμένες θεραπείες. Στη ΝΑΜΜ είδα κάτι στελέχη - νυφίτσες να λένε στους ιατρικούς διευθυντές να πιέσουν τους γιατρούς του δικτύου να δώσουν σε ασθενείς εξιτήριο από τα νοσοκομεία το συντομότερο δυνατόν, αλλιώς θα επηρεαζόταν το μπόνους τους. Αυτό έκανε τα γονίδιά μου της εκδίκησης, να ξεσηκωθούν. Αποφάσισα να κάνω τη ΝΑΜΜ να πληρώσει για τις πράξεις της, όπως και για τις πράξεις των άλλων εταιρειών υγείας, ενάντια στον Jimmy."
Ο Russell ξαναμπήκε στη φυλακή, στα τέλη Μαϊου του 1996. Εν αναμονή της δίκης και αντιμετωπίζοντας μια καταδίκη 45 χρόνων για κλοπή, η εγγύηση ορίστηκε αρχικά στις 900.000 δολάρια. Ο Russell αποφάσισε πολύ απλά πως, 45 χρόνια ήταν πάρα πολλά για να εκτίσει. Παριστάνοντας ένα δικαστή, τηλεφώνησε στο γραφείο του γραμματέα της περιφέρειας και μείωσε την εγγύησή του στο ποσό των 45.000. Όταν αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, έφυγε. Τρεις όμως ημέρες αργότερα, συνελήφθη και οδηγήθηκε πίσω στη φυλακή.
Η τρίτη του απόδραση έγινε 5 μήνες αργότερα, όταν ξανά έφυγε από την μπροστινή πόρτα της φυλακής. Αυτήν τη φορά ήταν ντυμένος σα γιατρός, έχοντας βάψει τα ιατρικά πράσινα προστατευτικά των φυλακών σε λευκά, χρησιμοποιώντας νερό και μαρκαδόρους Magic Marker. Αυτός και ο Phillip πήγαν στο Μισισιπί, αλλά συνελήφθησαν 10 ημέρες μετά..
Η τέταρτη και τελευταία απόδραση του Russell, ήταν και η πιο τολμηρή. Πλαστογράφησε το ιατρικό του αρχείο, έχασε πάρα πολλά κιλά και προσποιήθηκε πως είχε τα συμπτώματα του τελευταίου σταδίου του AIDS. Πιστεύοντας πως θα πεθάνει, οι αρχές τον έβαλαν σε έναν ξενώνα κοντά στο Σαν Αντόνιο, με αποφυλάκιση για ειδικές ανάγκες, το Μάρτιο του 1998. Έπειτα, ο Russell τηλεφώνησε στην ξενώνα από ένα εσωτερικό τηλέφωνο, υποδυόμενος ένα γιατρό ειδικευμένο στην εξειδικευμένη θεραπεία του AIDS. Έβαλε να τον πάρουν από το κέντρο για να λάβει μέρος σε μια φιλόδοξη θεραπεία και αργότερα δήλωσε τον εαυτό του σα νεκρό. Ήταν ελεύθερος. Ένιωσε άσχημα για την απάτη; Ο εραστής του είχε πεθάνει από AIDS.
"Όχι", απάντησε ο Russell. "Στο Τέξας, η απόδραση από την επιτήρηση, μπορεί να αποτραπεί και με θανατηφόρα μέσα. Μια απόδραση ποτέ δεν πετυχαίνει, εκτός αν χρησιμοποιήσεις τα λιγότερο οχληρά μέσα. Σκέφτηκα πως η έκρηξη του AIDS το 1998, ήταν ο ασφαλέστερος τρόπος για όλους όσους εμπλέκονταν, να πετύχω το στόχο μου, την απόδραση".
Αφού τώρα ο Russell είναι στη φυλακή, είναι αυτονόητο ότι ξαναπιάστηκε. Συνελήφθη επειδή αρνήθηκε να εγκαταλείψει κάτι που οι υπεύθυνοι του νόμου μπορούσαν να εντοπίσουν: Τον Phillip Morris. Εξαιτίας του ιστορικού του, ο Russell σήμερα κρατείται σε αυτό που είναι ασφαλής απομόνωση. Δεν ήταν πάντα έστι για αυτόν. Πώς είναι γενικά η φυλακή για τους gay άνδρες;
"Δεν είναι εύκολο να είσαι στη φυλακή, αν είσαι gay", λέει ο Russell. "Αν δεν είσαι αποφασισμένος να παλέψεις, θα είναι κόλαση για εσένα. Τα αρπακτικά που θεωρούν τους εαυτούς τους ετεροφυλόφιλους, θα επιχειρήσουν να κάνουν σεξ με κάποιον που είναι ανοιχτά gay".
Αναφέρω τους διδύμους Kray από τη Βρετανία, οι οποίοι πέρασαν πάνω από 25 χρόνια στη φυλακή για εκβιασμούς. Ενώ ο Ronnie Kray ήταν ανοιχτά αμφιφυλόφιλος πριν τη φυλάκισή του, ο δίδυμός του Reggie σύμφωνα με πληροφορίες άρχισε να έχει σχέσεις με άνδρες, μετά από πολλά χρόνια στη φυλακή. Μπορεί η φυλακή να αλλάξει τη σεξουαλικότητα κάποιου;
"Όχι", απαντά ο Russell. "Πίστεύω πως, αν ένας άνδρας κάνει σεξ στη φυλακή με έναν άλλον άνδρα, τότε αυτός είναι gay ή αμφιφυλόφιλος. Το ότι μπήκε στη φυλακή δεν αλλάζει τη σεξουαλική ροπή του".
Ο Frank Abagnale, ήρωας του 'Πιάσε με αν μπορείς',  κάθισε μόλις 5 χρόνια στη φυλακή. Αποφυλακίστηκε υπό τον όρο να βοηθά τις ομοσπονδιακές αρχές στην αντιμετώπιση των τύπων της απάτης που είχε διαπράξει. Θα σκεφτόταν ο Russell μια παρόμοια συμφωνία, αναφορικά με την ασφάλεια των φυλακών;
"Νομίζω πως θα ήταν μια λαμπρή καριέρα", λέει. "Ωστόσο, οι υπεύθνοι των φυλακών νομίζουν πως τα ξέρουν όλα και δε θα δέχονταν ποτέ συμβουλές από έναν πρώην κατάδικο. Γι αυτό ποτέ δεν άκουσες να γίνεται αυτό".
Χωρίς άλλες αποδράσεις τα τελευταία 13 χρόνια με την επιπλέον ασφάλεια, ο Russell μπορεί να λεχθεί ότι με έναν τρόπο εργάζεται. Ωστόσο, είναι δύσκολο να πει κανείς τι κίνδυνο θα μπορούσε να αποτελέσει για την κοινωνία. Έχει ελπίδες ότι κάποια ημέρα ίσως αποφυλακιστεί;
"Δεν είναι κάτι για το οποίο διαθέτω χρόνο να επικεντρωθώ σε αυτό", λέει. "Μη νομίζεις με αυτό που λέω πως είμαι αρνητικός άνθρωπος. Απλά έχω συνειδητοποιήσει πως οι πιθανότητες είναι εναντίον μου. Τα παιδιά που κυβερνούν αυτήν την πολιτεία, πήραν προσωπικά τα όσα έχω κάνει. Πάντως αυτήν την στιγμή είμαι μια χαρά χωρίς όλο αυτό το δράμα που διέθετε η προηγούμενη ζωή μου".