Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν είναι για κανέναν έκπληξη στη Βραζιλία. Μπορεί το São Paulo να φιλοξενεί κάθε χρόνο «το μεγαλύτερο gay pride του πλανήτη», παραμένει η πόλη με τις περισσότερες ομοφοβικές επιθέσεις.

Αυτό δείχνει η έρευνα του υπουργείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Βραζιλίας. Παρά τις πραγματικές δεσμεύσεις του κράτους για την προστασία των ΛΟΑΔ πολιτών και επισκεπτών, η κοινωνία παραμένει σε σημαντικό βαθμό ομοφοβική.


Από τις αρχές του 2011, το κράτος δημιούργησε την ανώνυμη γραμμή καταγγελιών ομοφοβικών επιθέσεων.Το υπουργείο το οποίο επιβλέπει τη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής, δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα των πρώτων έξι μηνών λειτουργίας του κέντρου.


Στο πρώτο εξάμηνο του 2011 ( Ιανουάριος-Ιούνιος ) το κέντρο δέχτηκε 630 καταγγελίες για ομοφοβικές επιθέσεις σε ΛΟΑΔ άτομα. Οι περισσότερες επιθέσεις είναι «αντικείμενο ψυχολογικής βίας» ( εκβιασμοί, εξευτελισμοί, λεκτικές επιθέσεις ) και 30% αφορούν διακρίσεις σε διάφορα επίπεδα ( κράτος, οικογένεια, εργασία κτλ ).


«Η βία κατά της ΛΟΑΔ κοινότητας μπορεί να μη φαίνεται αλλά είναι υπαρκτή και σε μεγάλο βαθμό» σχολίασε  η Υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Maria do Rosário, σε συνέντευξη της στην εφημερίδα O Estado του São Paulo .


Η έρευνα δείχνει ότι στο 40% των υποθέσεων το θύμα δεν γνώριζε τον θύτη, αλλά στο 30% των ομοφοβικών επιθέσεων τον γνώριζε και ήταν βασικά γείτονες ενώ 10% ήταν στενοί φίλοι του θύματος.


Η ηλικία των θυμάτων είναι κάτω των τριάντα ετών ( στο 63% ) ενώ το 83% είναι ομοφυλόφιλοι. Αξίζει να σημειωθεί οτι το 4% ήταν ετεροφυλόφιλοι που είτε δέχτηκαν επίθεση επειδή τους «περάσαν» για ομοφυλόφιλους είτε επειδή θέλησαν να υπερασπιστούν κάποιον ομοφυλόφιλο που δεχόταν επίθεση.


Οι πόλεις του São Paulo και Salvador de Bahia είναι οι πόλεις που συγκεντρώνουν τις περισσότερες ομοφοβικές επιθέσεις καθώς και πολλά ομοφοβικά εγκλήματα. Το Rio de Janeiro είναι μακριά στη λίστα, μιας και κατέχει τη δική του τηλεφωνική γραμμή καταγγελίας ομοφοβικών επιθέσεων εδώ και ερκετά χρόνια.


Σύμφωνα με την οργάνωση Gay group of Bahia, 3.196 άτομα δολοφονήθηκαν από το 1980 εως το 2009, επειδή ήταν ΛΟΑΔ άτομα.



Το 2010, 260 δολοφονήθηκαν, εκ των οποίων 140 ήταν ομοφυλόφιλοι, 110 ήταν διαφυλικά άτομα και 10 λεσβίες.