Το Gay.by site της Λευκορωσίας αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Aleksandr Lukashenkо — δεν κατάφερε με την πρώτη φορά να προφέρει τη λέξη 'ομοφυλοφιλία', σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στις 7 Οκτωβρίου σε Ρώσους δημοσιογράφους.
Λένε: 
Μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες, διευκρίνησε: "Λοιπόν, μπορείς να το ονομάσεις, όταν ένας άνδρας με έναν άνδρα... ομοφυλοφιλία".
Κατά τη συνέντευξη τύπου ο Lukashenkо εξήγησε πως, ακούσια είχε προσβάλει τους υπουργούς εξωτερικών της Γερμανίας και της Πολωνίας, με το να ασκήσει κριτική στις ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

Ο Guido Westerwelle, Γερμανός υπουργός εξωτερικών, είναι gay και ζει ανοιχτά με το σύντροφό του, το Michael Mronz. Πριν από ένα χρόνο, σε ένα κρατικό δείπνο, αναφέρθηκε πως ο Lukashenko συμβούλευσε το Westerwelle για το πώς να ζήσει μια 'φυσιολογική ζωή'.
" Ο Westerwelle το θυμάται ακόμα και τώρα. Ακόμα αισθάνομαι ένοχος - ποιος με έκανε να πω αυτό το πράγμα; Δεν ήθελα να τον προσβάλω. Αν σε αυτόν αρέσει έτσι και αυτό είναι κανονικό για αυτούς... Αλλά είναι πέρα από την κατανόησή μου. Μίλησα με ειλικρίνεια," είπε ο Lukashenko την Παρασκευή.
Το Der Spiegel περιέγραψε την απολογία σαν: "καθυστερημένη και μη πειστική".
Ο Lukashenko πρόσθεσε:
"Όσον αφορά τις λεσβίες, είναι φταίξιμο των ανδρών, αυτό είναι ανεκτό. Αλλά αν οι άνδρες.. - αυτό δεν το καταλαβαίνω".
Τα LGBT άτομα καταπιέζονται στη Λευκορωσία και ο αναπληρωτής πρόεδρος Sergey Yenin της οργάνωσης για τα LGBT δικαιώματα στη Λευκορωσία 'IDAHO-BELARUS', κάνει αυτήν τη στιγμή περιοδεία δείχνοντας το ντοκυματέρ 'Αγάπη στο ανατολικό μπλοκ'.
Πριν από την επίσκεψη που θα κάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 15 Οκτωβρίου, δήλωσε:
"Έχω ξυλοκοπηθεί από την αστυνομία, με πέταξε έξω από το πανεπιστήμιό μου η μυστική αστυνομία και με εξόρισε στη Βαρσοβία, αλλά δε θα σωπάσω από τη δικτατορία του Alexander Lukashenko."
"Τα gay άτομα στη Λευκορωσία δεν έχουν φωνή, γι αυτό είμαι ευγνώμων που μου δίνεται η ευκαιρία να αναδείξω το σκοπό μας ευρύτερα στην ευρωπαϊκή κοινότητα".
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε από το Gay.by τον Απρίλιο του 2011, το 65,6% των ερωτηθέντων σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη Λευκορωσία, εξαιτίας της ομοφοβίας.
Τον Ιούνιο, η εκτελεστική επιτροπή της Λευκορωσίας στην πρωτεύουσα Μινσκ απαγόρευσε την εμφάνιση της σημαίας με το ουράνιο τόξο, το διεθνές σύμβολο του LGBT κινήματος, που έχει σχεδιαστεί από τον καλλίτέχνη του Σαν Φρανσίσκο Gilbert Baker, το 1978.
Τον προηγούμενο μήνα, από το συμβούλιο της ευρωπαϊκής επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Thomas Hammarberg, είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των εργαζομένων στην ήπειρο. Έγραψε:
Η δίωξη των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία, συνεχίζεται αμείωτη. Νωρίτερα τον Αύγουστο, ο Ales Bialiatski, πρόεδρος του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 'Viasna' και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH), συνελλήφθη. Ακόμα βρίσκεται υπό προσωρινή κράτηση. Ακτιβιστές που διαδήλωσαν υπέρ της απελευθέρωσής του, κλητεύθησαν από την αστυνομία και ένας από αυτούς αναμένει δίκη.

Πηγή: http://www.care2.com/causes/europes-last-dictator-cant-pronounce-homosexuality.html
Αναδημοσίευση από: http://www.actup.org/forum/content/belarus-europe-s-last-dictator-can-t-pronounce-homosexuality-6372/
Ελληνική Πηγή