Ένα παράδειγμα γυναίκας, ανθρώπου και πολιτκού που αποδεικνύει πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο αρκεί να το επιθυμείς. Η νέα πρωθυπουργός της Ισλανδίας παραδίδει μαθήματα οικονομικών και ριζοσπαστικότητας σε όλο τον κόσμο. Έσωσε την χώρα άπο τη χρεωκοπία, αλλά και από την άδικη υποχρέωση να πληρώνει χρέη για λάθη και απάτες άλλων και άνοιξε το δρόμο για τον γάμο ομοφυλοφίλων, κάνοντας πρώτη το βήμα να παντρευτεί την εκλεκτή της καρδιάς της.
Η Γιοχάνα Σιγκουρδαντότιρ είναι η πρωθυπουργός με την πιο ευρεία αποδοχή στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο που την αποκαλούν πολιτικό "που νοιάζεται για το λαό", ούτε ότι την εμπιστεύεται το 78% του Ισλανιδικού πληθυσμού. Αν θυμάσαι καλά λίγο καιρό πριν ξεσπάσει και σε εμάς η καταιγίδα της κρίσης, η Ισλανδία ήταν η πρώτη χώρα εντός ευρωπαϊκού εδάφους που αντιμετώπιζε τόσο έντονα την χρεωκοπία.
Η ισχυρή κυρία ανέλαβε την εξουσία το 2009, όπως και κάποιοι άλλοι, προέρχεται από την κεντροαριστερά, όπως και κάποιοι άλλοι, όμως αποφάσισε να βοηθήσει τον λαό παρά τις πιέσεις ΔΝΤ και Ε.Ε. (καμία σχέση με κάποιους άλλους)! Κι αν οι Κασσάνδρες έσπευσαν να την προειδοποιήσουν για τις καταστροφικές συνέπειες της παύσης πληρωμών και της χρεωκοπίας, η Γιοχάνα άκουσε το 93% των Ισλανδών που δεν ήθελε επουδενί να πληρώσει για χρέη και λάθη τραπεζών και πολιτικών.
Σήμερα και παρά τις λεπτομερείς μελέτες όλων των Ευρωπαίων ειδικών, η Ισλανδία είναι και πάλι στο χάρτη της ανάπτυξης, προσελκύοντας ξένες επενδύσεις και παρουσιάζοντας πια κέρδη. Όταν ανέλαβε η σιδηρά κυρία του νησιού το κράτος εμφάνιζε χρέος που έφτανε μέχρι και το 1000% του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος).
Η νέα πρωθυπουργός δεν είναι μόνο ριζοσπαστική στην οικονομική της πολιτκή. Είναι προοδευτική και σε κοινωνικά ζητήματα. Η κα. Σιγκουρδαντότιρ είναι η πρώτη ίσως πρωθυπουργός στον κόσμο που δηλώνει ανοικτά πως είναι ομοφυλόφιλη. Φυσικά, επί των ημερών της επετράπη και ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων, στον οποίο πρωτοστάτησε. Την πρώτη κιόλας μέρα που τέθηκε σε ισχύ, παντρεύτηκε την σύντροφό της Γιονίνα Λεοσντότιρ.
Η Γιοχάνα στα... σημεία!
- Γεννήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1942
- Έχει δύο γιούς από τον πρώτο της γάμο πίσω στα 1970
- Είναι μία από τις 100 πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο σύμφωνα πάντα με το περιοδικό Forbes
- Έχει δουλέψει στο παρελθόν σαν αεροσυνοδός
- Όταν στα μέσα της δεκαετίας του '90, έχασε για λίγες ψήφους την προεδρία στο σοσιαλιστικό κόμμα, ύψωσε τη γροθιά και φώναξε "Θα έρθει και η δική μου η σειρά", ατάκα που έχει γίνει θρύλος στη χώρα της
- Συζεί με την σύντροφό της από το 2002, αφού τότε επιτρεπόταν μόνο το Σύμφωνο Συμβίωσης μεταξύ ομοφυλοφίλων.
- Είναι το πρώτο ζευγάρι ομοφυλοφίλων που παντρεύεται σε ισλανιδκό έδαφος