Η ομάδα Σεξουαλικών Μειονοτήτων Ουγκάντας (SMUG) κέρδισε φέτος το νορβηγικό βραβείο Rafto, που απονέμεται σε αγωνιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πρόκειται για μία ομάδα που μάχεται κατά των διακρίσεων εναντίον των ομοφυλόφιλων και των ατόμων με αντισυμβατικό σεξουαλικό προσανατολισμό στην Αφρική.
Το βραβείο θα παραλάβει στο Μπέργκεν της Νορβηγίας στις 6 Νοεμβρίου ο επικεφαλής της οργάνωσης Φρανκ Μουγκίσα.
Τέσσερα άτομα που είχαν κερδίσει παλαιότερα το βραβείο Rafto, η Αούνγκ Σαν Σούου Κίι της Μιανμάρ, ο Ζοζέ Ράμος- Όρτα του Ανατολικού Τιμόρ, ο Κιμ Ντάε-γιουνγκ της Νότιας Κορέας και η Ιρανή Σιρίν Εμπαντί τιμήθηκαν αργότερα και με το Νομπέλ Ειρήνης.
Το νορβηγικό ίδρυμα που είναι υπεύθυνο για την απονομή των βραβείων Rafto ανακοίνωσε ότι οι κοινωνικές συγκρούσεις που σχετίζονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ισότητα των φύλων «επιδεινώνονται» στην Ουγκάντα.
«Τα άτομα που δεν συμμορφώνονται με το φύλο και τους σεξουαλικούς κανόνες γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης στη σημερινή Ουγκάντα. Οι λεσβίες, οι γκέι, οι αμφιφυλόφιλοι, οι διαφυλικοί και τα άτομα ακαθορίστου φύλου απομονώνονται από τις οικογένειές τους και από τις τοπικές κοινότητες και μένουν χωρίς κανένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας» πρόσθεσε το ίδρυμα.