Σε μια ανακάλυψη που μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή εμβολίου κατά του AIDS, προχώρησαν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιστήμονες, αναπτύσσοντας μια μέθοδο που εμποδίζει τον HIV να καταστρέψει το ανοσοποιητικό σύστημα.


Ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον Αντριάνο Μποάσο του Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου, δουλεύοντας πάνω στον ιό HIV, που προκαλεί το σύνδρομο της επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας, διαπίστωσαν ότι είναι ανίκανος να καταστρέψει το ανοσοποιητικό σύστημα αν αφαιρεθεί η χοληστερόλη από τη μεμβράνη του.



«Μοιάζει με στρατό που έχει χάσει τα όπλα του αλλά έχει ακόμη τα λάβαρα κι έτσι κάποιος άλλος στρατός μπορεί να τον αναγνωρίσει και να του επιτεθεί», είπε χαρακτηριστικά ο Αντριάνο Μποάσο. Η επιστημονική ομάδα προχωράει τώρα την έρευνά της για να αναζητήσει τρόπους απενεργοποίησης του ιού και ίσως ανάπτυξης κάποιου εμβολίου.


Οταν ένα άτομο προσβληθεί από τον ιό HIV, η λεγόμενη έμφυτη αμυντική αντίδραση ενεργοποιεί έναν μηχανισμό άμυνας. Ομως, σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες, το ανοσοποιητικό σύστημα υπερβάλλει στην αντίδρασή του με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται το επόμενο στάδιο της ανταπόκρισής του, που είναι η προσαρμοστική ανοσολογική απάντηση.


Η ομάδα του Μποάσο, που δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς της στην επιθεώρηση «Αίμα», αφαίρεσε τη χοληστερόλη από τη μεμβράνη που περιβάλλει τον ιό και διαπίστωσε ότι με τον τρόπο αυτό ο ιός δεν προκαλεί ενεργοποίηση της έμφυτης αμυντικής αντίδρασης.


Το AIDS σκοτώνει περίπου 1,8 εκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο, σε ολόκληρο τον κόσμο. Περίπου 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον ιό HIV μέσα στο 2009 και συνολικά 33,3 εκατομμύρια φορείς ζουν σήμερα με τον ιό.