Τα καταγεγραμμένα εγκλήματα μίσους στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουαλία και την βόρεια Ιρλανδία, έπεσαν κατά 7% τον περασμένο χρόνο – αλλά τα εγκλήματα με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την διεμφυλικότητα και την αναπηρία αυξήθηκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Σύνδεσμος των Αστυνομικών Αρχηγών, τα καταγεγραμμένα εγκλήματα με βάση την θρησκεία και την φυλή μειώθηκαν από το 2009 μέχρι το 2010. 
Το 2009 κατεγράφησαν 51,920 εγκλήματα με βάση την φυλή, την θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την διεμφυλικότητα και την αναπηρία. Πέρυσι, ο αριθμός έπεσε στα 48,127.

Σε γενικές γραμμές, η αστυνομικές δυνάμεις είδαν μια μικρή αύξηση σε ομοφυλοφοβικά εγκλήματα, από τα 4,805 στα 4,883.


Υπήρξε όμως και αύξηση 14% στα καταγεγραμμένα τρανσφυλοφοβικά εγκλήματα σε όλη την χώρα. 
Σε γενικές γραμμές, τα καταγεγραμμένα εγκλήματα κατά ατόμων με αναπηρία αυξήθηκαν κατά 21%, από τα 1,294 το 2009, στα 1,569 πέρυσι.
Ο διοικητής της αστυνομίας και μέλος του Συνδέσμου των Αστυνομικών Αρχηγών Constable Stephen Otter, δήλωσε : «Τα εγκλήματα μίσους προκαλούν μεγάλο φόβο στα θύματα και τις κοινότητες τους. Είμαστε αποφασισμένοι να περιορίσουμε την πληγή που προκαλείται από τα εγκλήματα μίσους και ως υπηρεσία, έχουμε ακούσει τις ομάδες των θυμάτων που μας έχουν πει ότι δημοσιεύοντας αυτά τα στοιχεία, αυξάνεται η εμπιστοσύνη στην αστυνομία καθώς επίσης μπορεί να βελτιώσουν το ευρύτερο σύστημα του ποινικού δικαίου.
«Τα στοιχεία του 2010 δείχνουν μια σημαντική αύξηση στα εγκλήματα κατά ατόμων με αναπηρία και διεμφυλικών ατόμων. Ενώ προφανώς θα θέλαμε να δούμε να μειώνονται όλα τα εγκλήματα μίσους, γνωρίζουμε ότι μεγάλο μέρος τέτοιων εγκλημάτων δεν καταγγέλλονταν στο παρελθόν».

Πρόσθεσε επίσης : «Θα ενθάρρυνα οποιονδήποτε έχει υπάρξει θύμα εγκλήματος μίσους να αναφέρει το περιστατικό στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, ή να κάνει χρήση του «True Vision» , της διαδικτυακής υπηρεσίας καταγγελιών στην ιστοσελίδα www.report-it.org.uk