Ο γάμος του την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Μαλαισίας στις 31 Αυγούστου έχει ιδιαίτερη σημασία για τον πρώτο πάστορα που δήλωσε δημόσια την ομοφυλοφιλία του, ο οποίος ζητεί μεγαλύτερη ανοχή στη μουσουλμανική αυτή χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο 41 ετών Ουιάνγκ Ουέν Φενγκ, συνιδρυτής το 2007 της φιλικής στους γκέι χριστιανικής εκκλησίας στην Κουάλα Λουμπούρ, θα ενωθεί με τα δεσμά του γάμου με τον αμερικανό σύντροφό του, τον 47χρονο Φινέας Νιούμπορν Γ', παραγωγό στο Μπρόντγουεϊ στη Νέα Υόρκη. "Ο γάμος μας την Εθνική Ημέρα της Μαλαισίας σημαίνει πολλά για μένα", αναφέρει.

Η Νέα Υόρκη έγινε τον περασμένο μήνα η έκτη αμερικανική Πολιτεία που νομιμοποίησε το γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Ο Ουιάνγκ δέχτηκε έντονες επικρίσεις από συντηρητικούς θρησκευτικούς κύκλους για την ίδρυση της εκκλησίας του, αλλά οι πολίτες της Μαλαισίας δεν είναι σε γενικές γραμμές εχθρικοί απέναντί του, όπως τονίζει.

"Δεν προωθώ την ομοφυλοφιλία, ή τη γκέι κουλτούρα αλλά την ειλικρίνεια, την αγάπη και τη δικαιοσύνη", επαναλαμβάνει.

Ο μαλαίος υπουργός αρμόδιος για τις Ισλαμικές Υποθέσεις Τζαμίλ Χιρ Μπαχαρόμ χαρακτήρισε παράδειγμα "ακραίας ελευθερίας", την πρόθεση του Ουιάνγκ να παντρευτεί.

Η ομοφυλοφιλία τιμωρείται στη Μαλαισία με φυλάκιση έως 20 χρόνια.

Ο Ουιάνγκ μεγάλωσε σε μια συντηρητική χριστιανική οικογένεια και ήθελε να γίνει πάστορας από την ηλικία των 12 ετών. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος πριν πάει στις ΗΠΑ για μεταπτυχιακές σπουδές και ελπίζει να τελειώσει φέτος το διδακτορικό του στη Θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης.

Το 2006 δήλωσε ότι είναι ομοφυλόφιλος και εξέδωσε ένα βιβλίο σχετικά με αυτό.